[2018] Wpadły mi w oko...

Moderatorzy: 78, Lamika

Awatar użytkownika
Alicja

Post autor: Alicja »

Larwy ćmy bukszpanowej potrafią jednego dnia zeżreć wszystkie bukszpany na posesji, na ulicy, w okolicy ... :evil:
P o z d r a w i a m
Obrazek
Awatar użytkownika
emen5

Re: [2018] Wpadły mi w oko...

Post autor: emen5 »

A kto tą ćmę zjada :?:
Pozdrawiam
Obrazek
Apollo
Administrator

Post autor: Apollo »

Sęk w tym, że nic. :-/
Awatar użytkownika
Alicja

Apollo pisze:Sęk w tym, że nic. :-/

Nawet preparaty chemiczne na nią nie działają :mrgreen:
P o z d r a w i a m
Obrazek
Apollo
Administrator

9-10 VII 2018 - Buków, Spytkowice i Zator

Dwudniowa podróż w dolinę górnej Wisły miała przede wszystkim nieptasi cel, a obserwacje miały być wyłącznie prowadzone "z doskoku", przy okazji, na ile starczy czasu. Okazało się, że najwięcej czasu strawiłem jednak właśnie na ptakach (czego absolutnie nie żałuję!). Ciekawie było już po drodze, bo na polach tzw. "pidżi", jak najznamienitsi ptasiarze o parę lat młodszego pokolenia mówią na Płaskowyż Głubczycki spotkałem parę błotniaków - jak się później okazało - łąkowych. Samica nie chciała się zbliżyć:
Obrazek

ale samiec pozwolił dokładnie przyjrzeć się czarnym pasom na pokrywach podskrzydłowych, stanowiących - dla wielu oczywistą - cechę diagnostyczną:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na stawach w Bukowie najpierw ptasio ubogo; nie dostrzegłem hełmiatki, po którą przyjechałem tutaj kolejny rok z rzędu. Potem jednak w "kaczej zupce" rozpoznałem jedną, potem jeszcze jedną i potem jeszcze jednych kilka hełmiatek. Była też m.in. garść siewek - bataliony, kszyki, kwokacze, a nawet 31 krwawodziobów.

Drugiego dnia ruszyłem najpierw na byłą żwirownię w Zatorze po ślepowrony. Owszem, udało się je wypatrzeć, ale nie w takiej liczbie, jak w latach ubiegłych. Okazało się, że kilka z nich przebywa parę km dalej, na stawach w Spytkowicach. Niezawodnie, w tej samej kępie, co dwa lata temu, czekał na mnie modraszek ikar:
Obrazek
Apollo
Administrator

Udało się również wypatrzeć wąsatki. Niełatwo się jednak rozpoznaje ptaki, gdy ma się silną potrzebę "zdobycia" gatunku - wówczas rozum ślepnie i podpowiada "cokolwiek leci, jest wąsatką. Gratulacje!". ;)

W Zatorze (a ściślej - w Smolicach) dobrze nad wodą nie tylko wędkarzom, ale i lecichom pospolitym (tutaj ♂):
Obrazek

Na trawce przykucnęła nieznana mi ciemka:
Obrazek

Ślepowrony były całkiem licznie (jak na ten gatunek) obserwowane w tym roku w różnych częściach kraju; do zobaczenia za rok w Zatorze!
Obrazek
Apollo
Administrator

Jeszcze aneks do wyprawy na pojezierze Stolycy (17 VI) - bączkowa samica z Jez. Zgorzała:
Obrazek

prawie słupek:
Obrazek
Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

Post autor: Lamika »

Błotniak zaprezentował się wspaniale, ale ja tęsknię do bączka :)
Birds of a feather flock together.
Awatar użytkownika
Alicja

Nie tylko błotniak mnie zachwycił. Owadzi raj również :D
P o z d r a w i a m
Obrazek
Awatar użytkownika
Jola

Post autor: Jola »

Apollo :D Zamiast jednej fotograficznej wąsatki kilka cudowności :D Moim zdaniem dobra wymiana :P A najważniejsze,że ją na własne oczy widziałeś :D
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum obserwacji”