Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)

Postprzez Jola » poniedziałek, 4 września 2017, 19:56

Lubonianko :D Fajne miałas wagary ;) :D Masz rację,że wśród tych zarośli ciężko jest wyłapać ptaki,ale Tobie to sie świetnie udało :D
Obrazek
Jola

Postprzez krakers » poniedziałek, 4 września 2017, 21:52

Dobry prognostyk na resztę roku szkolnego :) Ciekawsze siewki wyłapane , a kszyki pięknie się pokazały,mi to zwykle podrywają się spod nóg ;) .Czekam na następną relację z tego miejsca ,bo jest potencjał !
krakers

Postprzez Alicja » wtorek, 5 września 2017, 22:31

Trudy zostały nagrodzone. Nawet młode żurawie załapały się w kadrze :D
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Apollo » czwartek, 7 września 2017, 16:21

Kszyki pięknie się zaprezentowały - i pięknie zostały nam zaprezentowane. Zasugerowałbym jak najszybsze kolejne wagary! ;)
Jakoś tego lata (czy w zasadzie - przyrodniczej jesieni już) nie miałem zbyt wielu okazji do ich obserwacji. Może jeszcze przylecą? ;)
Apollo
Administrator

Postprzez lubonianka » środa, 22 listopada 2017, 16:27

Dziś wątek, który łączy przyjemne z pożytecznym, czyli wyjazd w poszukiwaniu czajki szponiastej, a także nadrobienie lekcji historii i sztuki. Gdzie można taki cel osiągnąć? Jak czajka szponiasta, to albo do Afryki albo na Bliski Wschód albo... do Strzelna. Ponad miesiąc jest tam obserwowana ta niezwykle urokliwa czajka (pierwsze stwierdzenie w Polsce). Szukałam jej na polach, myślałam, że będzie w stadzie ptaków (np.koleżanek-czajek zwyczajnych) i jej nie wypatrzę, a tu... po pierwszych przeszukaniach lornetką okolicznych pól, zaparkowałam na stacji benzynowej i już parkując dostrzegłam ową piękność :) Szkoda, że taka samotna, przygnębiona, sprawiała wrażenie zagubionej :( aż zrobiło mi się jej żal. Raz, że tak zimno jej musiało być, dwa, że sama, a trzy- z dala od naturalnego domu. No bidulka... w dodatku szary dzień sprawił, że jeszcze bardziej wyglądała smutno.
Obrazek
Obrazek.
Ciekawe, jak się zakończy jej pobyt w Polsce...
Ponieważ świat jednak na ptakach się nie kończy, więc po lekcji ornitologii pojechałam na lekcję historii, gdyż wstyd się przyznać- pierwszy raz mogłam zwiedzić jeden z najważniejszych zabytków sztuki romańskiej w Polsce - zespół zabudowań na wzgórzu św. Wojciecha: kościół Świętej Trójcy i Najświętszej Marii Panny oraz Rotundę św. Prokopa. Obie budowle znałam jedynie z okładki podręcznika do historii, więc czas nadrabiać zaległości :)
Zacznę od rotundy:
Obrazek
Obrazek
lubonianka

Strzelno

Postprzez lubonianka » środa, 22 listopada 2017, 16:28

która, jak przystało na styl romański zachwyca swą prostotą, nie tylko z zewnątrz, ale i w środku.
Obrazek
Empora z biforium
Obrazek
stacja drogi krzyżowej
Obrazek
portal
Obrazek
Obrazek
jednym słowem Sztuka (świadomie przez duże S).
lubonianka

Postprzez lubonianka » środa, 22 listopada 2017, 16:50

A Kościół Świętej Trójcy i Najświętszej Maryi Panny zrobił podobne wrażenie.
Sklepienie
Obrazek
Kolumna cnót,
Obrazek
Kolumna przywar
Obrazek.
Dowiedziałam się, że właśnie Strzelno jest prawdziwym zagłębiem relikwii błogosławionych i świętych, jest ich tam 1056. Najcenniejsza jest relikwia Krzyża Świętego w ołtarzu pod tym samym wezwaniem. Siostry norbertanki, które uzbierały tyle relikwii, prosiły papieża o zgodę na umieszczenie trzech drzazg w jednym miejscu.
Obrazek
Tylko w ołtarzu Krzyża Świętego umieszczono 658 relikwii pochodzących z XV i XVI wieku. Znajdują się tu również relikwie kropli krwi Chrystusa i fragment welonu Marii Magdaleny przywieziony do Strzelna z Paryża.
Cóż mogę powiedzieć- polskie zabytki potrafią zaskoczyć urokiem i fenomenem na skalę światową. Tak blisko, a czasem mówimy, że tak daleko...
Cieszę się, że czajka wylądowała w Strzelnie. Mam nadzieję, że kolejny ciekawy ptak będzie w Gnieźnie, Malborku, Krakowie... ;)
lubonianka

Postprzez Lamika » środa, 22 listopada 2017, 19:13

Czajka nastroszona, chyba jej zimno : ( Lubonianko :) Gratuluję takiego spotkania.
Zabytki wyglądają nad wyraz schludnie i świeżo ;) Rozumiem, że są po gruntownej odbudowie, szczęściem portal u Prokopa i kolumny w kościele wyglądają na oryginalne i bardzo ciekawe :D
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Alicja » środa, 22 listopada 2017, 19:18

Jednym słowem, jedna podróż a wrażeń moc i to nie tylko ornitologicznych :D Lubonianko, gratuluję :!:
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Apollo » środa, 22 listopada 2017, 19:28

Jako że uwielbiam romanizm, to zazdroszczę Ci obcowania z takimi zabytkami!
Lubonianka napisał(a):Kolumna cnót,

Nawet widać Twoje odbicie. ;)

GRATULACJE takiej obserwacji! To pierwsza szponiasta w PL!
Apollo
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Obserwacje ptaków