Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)

Postprzez emen5 » niedziela, 23 lipca 2017, 19:26

Lubonianko,zabrałaś nas na piękną wycieczkę :D Zachwyciłam się krzyżodziobem na iglakach :D
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » niedziela, 23 lipca 2017, 20:22

Lubonianko, dziękuję :D nie wiem, jak to robisz, że za sprawą kilku słów i paru zdjęć potrafisz przenieść człowieka w inny, lepszy świat :)
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez lubonianka » sobota, 26 sierpnia 2017, 12:19

Oj DZIĘKUJĘ za wszystkie miłe komentarze :)
Minął miesiąc i sporo się działo. Dużo ciekawych miejsc, przeżyć, ale najpiękniejsze wspomnienia to te, które zostają w sercu, a niekoniecznie na zdjęciach.
Kilka jednak uzupełnię, bo poza polskim morzem, Karkonoszami, była chwila na wypad na Mazury przez tereny kraskowe, a potem znowu morze- tam mnie ciągnie najbardziej :)
W tegoroczne letnie miesiące zjeździłam trochę nowe zakątki Polski. Dużo jest miejsc, które jeszcze bym chciała odwiedzić, ale oprócz realizacji bieżących marzeń i planów, trzeba snuć kolejne, na przyszłość :) Co udało mi się zrobić teraz? Zobaczyć kraskę :D Skorzystałam z polecanych miejscówek, opróżniłam bak paliwa, ale udało się... Moja kraska wygrzewała się na jednym z drzewek wokół pięknych łąk. Zapach polnych kwiatów, kolory owadów, a do tego błękit tego ptaka- czego chcieć więcej?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
cdn
lubonianka

Postprzez lubonianka » sobota, 26 sierpnia 2017, 12:37

Nad morzem mój zoom pozwolił natomiast przybliżyć nieco ptactwo z przeciwległego cypelka, a tam różności... piaskowce, sieweczki obrożne, biegusy zmienne, krzywodziobe, rdzawe, a także szlamniki i kamuszniki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
lubonianka

Postprzez lubonianka » sobota, 26 sierpnia 2017, 12:37

Czując niedosyt takich obserwacji, dołączyłam jednego dnia do obchodu i sprawdzania wacków w rezerwacie. Wtedy ptaki były bliżej :) Ujrzałam jeszcze siewnice, kolejne szlamniki i biegusy. Wszystko na tle rybitw czubatych i kormoranów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 26 sierpnia 2017, 13:10 przez lubonianka, łącznie edytowano 1 raz
lubonianka

Postprzez lubonianka » sobota, 26 sierpnia 2017, 12:39

Spodobał mi się też widok śladów na piasku
Obrazek
Obrazek
których na pewno nie zrobił ten biegus ;)
Obrazek
ani siewnica :)
Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 26 sierpnia 2017, 13:11 przez lubonianka, łącznie edytowano 1 raz
lubonianka

Postprzez lubonianka » sobota, 26 sierpnia 2017, 12:52

Podczas poszukiwań sprawcy ujrzałam...
Obrazek
stado fok :) Do tej pory miałam okazję ujrzeć głowę, maks dwie wystające z fal Bałtyku, a tu proszę- od rana foczy plażing :)
Oczywiście winny śladów był łabędź, który z rodzinką wypoczywał na Mewiej Łasze.Jemu najwidoczniej też zamarzyły się wczasy nad morzem :)
A ja kończę tę szybką relację zachodem Słońca, które jeszcze szybciej zachodziło, by następnego dnia znowu budzić całe morskie towarzystwo :)
Obrazek
lubonianka

Postprzez Lamika » sobota, 26 sierpnia 2017, 17:27

Lubonianko :) Gratuluję kraski, chociaż gratulacje należą się za całokształt :D A już za to stado fok to ho ho...
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Alicja » sobota, 26 sierpnia 2017, 18:13

Od pięknych ptaszków i kwiatów do motylka, to dla oczu miła chwilka :) ja też gratuluję spotkania z kraską :D
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Jola » sobota, 26 sierpnia 2017, 20:07

Lubonianko :D Mewia Łacha to jednak napewniejsze miejsce od lat wielu do ciekawych obserwacji :D A kraska pokazała Ci się jak prawdziwa modelka :D
Obrazek
Jola

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Obserwacje ptaków