[2016] Moje wyprawy i wyprawki...

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: [2016] Moje wyprawy i wyprawki...

Postprzez Apollo » poniedziałek, 17 października 2016, 21:12

Fakt. Trzymam kciuki za pogodę i frekwencję obserwowanych!
Apollo
Administrator

Postprzez krakers » poniedziałek, 31 października 2016, 18:12

Z błogosławieństwem Apolla w zeszły weekend dziczyłem w Dolinie Baryczy.Pogoda na szczęście dopisała,podobnie jak ptaki :)
Jeszcze nawet dojechałem na pierwsze stawy można było poczuć baryczański klimat
Obrazek
Na pierwszy ogień poszedł staw Gadzinowy Duży.Mimo tego ,że był prawie całkowicie spuszczony,siedziało na nim spore stado czapli siwych i białych i pierwszy łabędź krzykliwy.Widok jednak utrudniały wysokie trzciny
Obrazek
Na kolejnych stawach już napełnionych prawdziwa kacza zupa,których głównym składnikiem były krzyżówki,krakwy,cyraneczki i płaskonosy,a wśród nich trochę świstunów,rożeńców i nurogęsi oraz pojedyncze czernice i głowienki.Całości dopełniały łyski,perkozki,czaple i łabędzie.Prawdziwy ptasi raj!
płaskonos
Obrazek
krakwy
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 31 października 2016, 18:19

Jedziemy dalej na staw Golica. Tutaj oprócz ciąg dalszy kaczej zupy,pojawiły się gęsi, kilkaset gęgaw,gęsi zbożowych i białoczelnych.Mignął też mi zimorodek a nad stawem krążyły,jedyne tego dnia bieliki,zaledwie 2?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Warto również dodać,że chyba najpospolitszym wróblakiem jest strzyżyk,który chyba zamieszkuje każdy krzaczek w okolicy :)
Obrazek
I nagle podczas przeglądania zarośniętego Stawu Polnego usłyszałem głos,na który czekałem.Nad głową przeleciało stadko 8 wąsatek :D Tak się zachwyciłem,że zrobiłem tylko jedno w dodatku bardzo dokumentacyjne ujęcie :?
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 31 października 2016, 18:28

Ostatnim mocnym punktem dnia była wieża w Grabownicy.A tutaj kolejne chmary ptaków: setki cyraneczek,śmieszek i czajek i kilkadziesiąt brodźców śniadych i batalionów.A na drugim końcu stawu 2 krzykliwce.Gdy ta cała chmara się wzbiła...ach to był cudowny widok ;)
Obrazek
Po drodze jeszcze do wiedzy,jeszcze taki dinozaur :)
Obrazek
Wracając byłem jednak świadkiem przykrego widoku,gdy tysiące małych ryb dusiło się w małym zbiorniczku :|
Obrazek
Obrazek
Wracając do bazy w Rudzie Sułowskiej jeszcze przystanek na myszaka. Wschodnia część DB można powiedzieć ,że zaliczona ;)
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 31 października 2016, 18:36

Następny dzień rozpocząłem wielką klapą,mianowicie zaspaliśmy i z lekkim poślizgiem zameldowaliśmy się na najbliższych stawach w Rudzie :oops:
Tutaj właściwie trwa ,,nudny standart " aż do momentu gdy natrafiamy na staw okupowany przez gęgawy z domieszką gęsi białoczelnych i zbożowych
Obrazek
Obrazek
Okazuję się,że te 3 łabędzie na pierwszym planie nie są zwykłe lecz czarnodziobe :) (choć chyba łabędź mały jest trafniejszą dla nich nazwą)
Obrazek
Obrazek
Na sąsiednim stawie zaś kręci się za to grupka 6 łabędzi krzykliwych a w powietrzu notujemy pierwszego bielika a ciszę w lesie zakłóca głos przelatującego dzięcioła czarnego.Dzieję się ,oj dzieje!
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 31 października 2016, 18:42

Docieramy do stawów w Grabówce,gdzie czeka na nas kolejny szok.Na całym stawie siedzi łącznie 22 bieliki :shock: 8-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po tym widoku już wiem,że za rok tu wrócę :D
krakers

Postprzez Apollo » poniedziałek, 31 października 2016, 18:47

Może te bieliki nad czymś intensywnie radziły? :)
Gratki obserwacji!
Wiem, że zabrzmi to niewłaściwie, ale dla tych ryb chyba lepszym rozwiązaniem byłoby przetrzebienie stada przez czaple, niż duszenie się w takim tłumie. :( :( :(
Apollo
Administrator

Postprzez krakers » poniedziałek, 31 października 2016, 18:50

Lecz Grabówka to nie tylko bieliki.Na spuszczonym stawie wiadomo setki czapli ,czajek i mew a wśród nich gość znad morza-mewa siodłata :)
Obrazek
A wśród zwykłych wron przybysze z zachodu-2 czarnowrony
Obrazek
Na mniejszych stawach kaczki,perkozki oraz krzątający się w zaroślach pierwiosnek
krakwy
Obrazek
Obserwowałem również nadpobudliwego jastrzębia,który próbował zaatakować zimorodka.Jednak błękitna strzała z łatwością uniknęła ataku.Po tym incydencie jastrzębiem zajęły się wrony ;) .Następnie udaliśmy się na wieże nad Staw Stary,już po drodze witał mnie srokosz,a później stada żurawi i czapli białych
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 31 października 2016, 18:57

Nad wieżą znów paraliż wzroku,nie wiesz gdzie patrzeć :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W ciągu godzinki z tej armii ptaków udało mi się wyhaczyć 2 bewiki,ohara,kulika wielkiego a wśród wielkiego stada czajek i siewek złotych troszkę brodźców śniadych,batalionów,kszyków i biegusów zmiennych.Były też 2 wąsatki,ale znów tylko w locie... Szkoda ,że większość ptaków była na ogromnych odległościach,nie mniej moja lunetka dobrze się spisała :)
Siewki złote
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez Alicja » poniedziałek, 31 października 2016, 19:07

Gratuluję niesamowitych wrażeń z obserwacji :D mam nadzieję, że uda Ci się powrócić na stawy i znów będą ciekawe relacje :)
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum obserwacji