Bardzo dobre ciasto, łatwe w wykonaniu, Mirtusz, specjalnie dla Ciebie
Składniki: 3 jajka, 20 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 3 szklanki + 2 łyżki mąki (około 50 dag) , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 budynie śmietankowe z cukrem, 800 ml mleka, 4 łyżki bułki tartej, 5 jabłek.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem dodać margarynę i żółtka przesiekać zagnieść podzielić na dwie części jedna część do lodówki, druga do zamrażarki ( 30 minut)
Budynie ugotować (800 ml mleka ) nie przypalić przykryć (nie będzie kożucha) ostudzić
Jabłka obrać, pokroić w kostkę ( talerz z czubkiem)
Blaszkę (22x33) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować margaryną.
Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę ( kawałkami wyklejać, tak jak plasteliną ) posypać bułką tartą wyłożyć pokrojone jabłka wyłożyć budyń( będzie gęsty, nakładać łyżką na całej powierzchni ) na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki ( tarka z grubymi oczkami)
Do nagrzanego piekarnika, 180*, około 60 minut .
Zrozumieli To do roboty
Trochę nieostre