Niestety nie znam nazwy
Moderator: Lamika
Niestety nie znam nazwy
Dodam....bardzo szybki 

Re: Niestety nie znam nazwy
To jest Kątnik domowy (Tegenaria domestica) największy pająk jakiego w Polsce można spotkać
a co najlepsze pewnie każdy ma takiego w domu
Ostatnio staje się popularny wśród hodowców
. Mój kolega obok 12 gatunków pająków z całego świata ma również takiego 
Nie są specjalnie jadowite, a gryzą tylko w obronie własnej. Czytałem gdzieś o przypadkach gdzie po jego ugryzieniu powstaje okropna rana, która "gnije". Z tego co wiem dzieje się tak tylko u osób uczulonych.
EDIT: SAMICE TEGO GATUNKU DORASTAJĄ DO 10cm ŚREDNICY!
Ostatnio staje się popularny wśród hodowców
Nie są specjalnie jadowite, a gryzą tylko w obronie własnej. Czytałem gdzieś o przypadkach gdzie po jego ugryzieniu powstaje okropna rana, która "gnije". Z tego co wiem dzieje się tak tylko u osób uczulonych.
EDIT: SAMICE TEGO GATUNKU DORASTAJĄ DO 10cm ŚREDNICY!
Jeśli macie spiżarki, piwnice bądz niedostępne miejsca między meblami to na 70% macie 
Szczególnie teraz samce przemierzają nasze domostwa pod osłoną nocy poszukując partnerek
Szczególnie teraz samce przemierzają nasze domostwa pod osłoną nocy poszukując partnerek
ja jeszcze żadnego nie widziałem ale u mnie też niech lepiej nie szukają bo mam kota na posterunku 
Tak w ogóle to pożyteczne pająki bo jedzą wszystkie domowe robactwa od tych małych co się wiją w łazience po podłodze
po komary i mniejsze pająki
. Nawet powiem "WARTO JE MIEĆ W DOMU" 
Tak w ogóle to pożyteczne pająki bo jedzą wszystkie domowe robactwa od tych małych co się wiją w łazience po podłodze
Widziałam kiedyś takiego pająka u mojej sąsiadki. Pewnie i u mnie też gdzieś taki jest ale lepiej niech się nie ujawnia...
Przykro mi ale pająków nie znoszę, chociaż wiem, że są pożyteczne.
Przykro mi ale pająków nie znoszę, chociaż wiem, że są pożyteczne.
Lubię pająki ale tylko na odległość 
wcześniej nigdy nie rozglądalem się za kątnikami ale czuję, że gdybym rzucił okiem w kilka miejsc np. do piwnicy to zapewne spotkałbym takiego. Tam może siedzieć, niech łapie sobie komary ale na pokoje go nie zaproszę
wcześniej nigdy nie rozglądalem się za kątnikami ale czuję, że gdybym rzucił okiem w kilka miejsc np. do piwnicy to zapewne spotkałbym takiego. Tam może siedzieć, niech łapie sobie komary ale na pokoje go nie zaproszę