W cieniu

Moderator: Lamika

krakers

W cieniu

Post autor: krakers »

Pl+łac , do najgorszej daty w ciągu roku,czyli rozpoczęcia roku szkolnego ,które w tym roku przypada 4 września :)
Obrazek
krakers

Re: W cieniu

A no i zagadka za 1pkt Powodzenia !
Awatar użytkownika
lubonianka

Post autor: lubonianka »

Normalnie powiedziałabym, że to piegża, bo ma ciemne nóżki, ale ptak jest w cieniu, więc sugerując się tytułem stwierdzam, żę to cierniówka (Curruca communis), której jasne nóżki są w cieniu ciemne ;) no i kontrasty na skrzydłach też są widoczne, sugerując właśnie cierniówkę- tak to sobie wykombinowałam :)[/hide]
Apollo
Administrator

Post autor: Apollo »

Słabo widać kolory :-( Wydaje mi się, że obramowania lotek trzeciorzędowych wskazywałyby na cierniówkę Sylvia communis, ale nie będę specjalnie zaskoczony, gdy jednak okaże się ona piegżą ;).[/hide]
Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

Post autor: Lamika »

Pewnie coś bardziej wyrafinowanego niż piegża - Sylvia curruca, ale tak jednak odpowiem ;)[/hide]
Birds of a feather flock together.
krakers

Nie ukrywam ,że z pełną premedytacją wrzuciłem takie ,a nie inne zdjęcie, ponieważ są tutaj 2 pułapki,jedna jak słusznie zauważyliście cień,a drugie środowisko,które nie jest naturalnym miejscem występowania rozwiązania zagadki.A jest nią Trzciniak (Acrocephalus arundinaceus) ,czyli niestety nikt nie zgadł :mrgreen: . Ale tak czy inaczej dziękuję za próby :) , nie zawsze ptak jest tym,czym z początku się wydaje.
Zablokowany

Wróć do „Obrazkowe”