Karmniki Emen
Moderator: Lamika
Re: Karmniki Emen
Dzisiaj obserwowałam ciekawa scenę,niestety bez aparatu
Sąsiedzi też nadziewają jabłka ( na bzie "rosną" jabłka
) więc było ich pięć.Alle widocznie tylko jedno było dobre
Kłóciły się o niego zawzięcie szpak z kosem.W końcu oba odleciały,kłócić się na brzozie.A do jabłuszka przyleciał kwiczoł
Gdzie dwóch się bije....
Emen
nawet nie wiedziałam, że ptaki tak bardzo lubią jabłka... kwiczoł zjadł jabłko, więc pozostałe ptaki będą walczyć o następne 
Obserwacja zachowań ptaków w karmnikach jest bardzo pouczająca
Kwiczoły są bardzo spolegliwe: dzisiaj dwa siedziały przy jednym jabłku i zgodnie dziobały z dwóch stron
Natomiast szpaki są wyjątkowo wojownicze: nie tylko wyganiają kosy i kwiczoły,ale zawzięcie walczą między sobą
Sikorki to prawdziwe ranne ptaszki: przylatują do karmnika bardzo wcześnie,gdy jeszcze jest prawie ciemno
A wróble,wiadomo,między jedną a drugą pestką słonecznika opowiadają chyba sobie wszystkie plotki 
Emen
Kwiczoły spolegliwe???
U mnie jeden panował na kilku jabłkach i przeganiał nawet sikorki,nie mówiąc o kosach czy szpakach
Teraz nie przylatuje i okazuje się że jedno jabłko wystarcza modraszkom na 3 dni 
Ale ładnie opisałaś charaktery ptaków Emen 
U mnie ptaszki śpiewają wiosennie,ale w karmnikach ruch jak w zimie
Wczoraj widziałam wronę,która siedząc na gałązce wyjadała ziarenka słonecznika z karmnika - tuby
Musiałam kupić następne 5 kg słonecznika
A kwiczoły tak się przyzwyczaiły,że pozwalają się fotografować.Oczywiście z pewnej odległości,żeby ochronić dane osobowe

A na tym zdjęciu załapał się odlatujący gołąb
Zdjęcia robiłam na wyczucie,bo słoneczko mi przeszkadzało

A na tym zdjęciu załapał się odlatujący gołąb
Zdjęcia robiłam na wyczucie,bo słoneczko mi przeszkadzało