Karmniki Emen

Moderator: Lamika

Awatar użytkownika
emen5

Re: Karmniki Emen

Post autor: emen5 »

Dzisiaj obserwowałam ciekawa scenę,niestety bez aparatu :( Sąsiedzi też nadziewają jabłka ( na bzie "rosną" jabłka :lol: ) więc było ich pięć.Alle widocznie tylko jedno było dobre ;) Kłóciły się o niego zawzięcie szpak z kosem.W końcu oba odleciały,kłócić się na brzozie.A do jabłuszka przyleciał kwiczoł :) Gdzie dwóch się bije....
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

Post autor: Lamika »

Emen :) Piękna scenka. A to przysłowie ma, widać, zastosowanie nie tylko dla ludzi :mrgreen:
Birds of a feather flock together.
Awatar użytkownika
Alicja

Post autor: Alicja »

Emen, świetną obserwację miałaś :D przypuszczam, że ptaszki preferują jabłka miękkie i słodkie ;)
P o z d r a w i a m
Obrazek
Awatar użytkownika
emen5

Alicjo :) Najśmieszniejsze,że wszystkie jabłka były miękkie i słodkie :lol:
Pozdrawiam
Obrazek
Fili

Post autor: Fili »

Emen :) nawet nie wiedziałam, że ptaki tak bardzo lubią jabłka... kwiczoł zjadł jabłko, więc pozostałe ptaki będą walczyć o następne :)
Awatar użytkownika
emen5

Obserwacja zachowań ptaków w karmnikach jest bardzo pouczająca ;) Kwiczoły są bardzo spolegliwe: dzisiaj dwa siedziały przy jednym jabłku i zgodnie dziobały z dwóch stron :) Natomiast szpaki są wyjątkowo wojownicze: nie tylko wyganiają kosy i kwiczoły,ale zawzięcie walczą między sobą :roll: Sikorki to prawdziwe ranne ptaszki: przylatują do karmnika bardzo wcześnie,gdy jeszcze jest prawie ciemno ;) A wróble,wiadomo,między jedną a drugą pestką słonecznika opowiadają chyba sobie wszystkie plotki :lol:
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Jola

Post autor: Jola »

Emen :-D Kwiczoły spolegliwe??? :shock: U mnie jeden panował na kilku jabłkach i przeganiał nawet sikorki,nie mówiąc o kosach czy szpakach :o Teraz nie przylatuje i okazuje się że jedno jabłko wystarcza modraszkom na 3 dni :twisted:
Obrazek
Fili

Post autor: Fili »

Ale ładnie opisałaś charaktery ptaków Emen :)
Awatar użytkownika
emen5

U mnie ptaszki śpiewają wiosennie,ale w karmnikach ruch jak w zimie :roll: Wczoraj widziałam wronę,która siedząc na gałązce wyjadała ziarenka słonecznika z karmnika - tuby :shock: Musiałam kupić następne 5 kg słonecznika :o A kwiczoły tak się przyzwyczaiły,że pozwalają się fotografować.Oczywiście z pewnej odległości,żeby ochronić dane osobowe ;)
Obrazek
A na tym zdjęciu załapał się odlatujący gołąb ;)
Zdjęcia robiłam na wyczucie,bo słoneczko mi przeszkadzało ;)
Obrazek
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Lamika
Administrator

Post autor: Lamika »

Kwiczoł przy jabłku nie tak całkiem incognito ;) Gołąbek w ładnej pozie się załapał na zdjęcie :D
Birds of a feather flock together.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze karmniki”