Oznaczenie i sprawdzenie
Moderator: Lamika
Re: Oznaczenie i sprawdzenie
Ptak z tego linku KLIK został oznaczony jako tegoroczna samica kosa. Ja uznaję, że jest ona w wieku po 1. Proszę chociażby przeglądnąć tę stronę KLIK i chyba wszystko będzie jasne
Jedyny argument za wiekiem 1 podał 78 - zajady. Ale patrzę i patrzę, a doszukać się ich nie mogę
Wg mnie to standardowy, dorosły dziób, młody miałby zdecydowanie mocniej zaznaczone żółte zajady.
"Przegrana nie jest naturalną częścią gry" - Magnus Carlsen
A co to znaczy młoda, ale nie tegoroczna? Rozumiem, że chodzi o wiek 2 (w klasyfikacji Euringowej)? Tego na podstawie tego zdjęcia nie można powiedzieć, na pewno jest to ptak po 1
Nie mam przy sobie Svenssona, ale skontaktuję się z Kisielem, on pewnie ma i powie jak się pierzy kos, ale chyba ma Winter Complete + Summer Partial 
Dzwoniłem do Kisiela - myliłem się odnośnie tego pierzenia. Młody kos ma Summer Partial (czyli pierzy się częściowo teraz), dorosły Summer Complete. Czyli na przykład: kos urodził się w 2011 roku. Przepierzył się częściowo latem 2011. Później zimował na tych samych piórach, a latem 2012 przepierzył się do szaty ostatecznej, czyli jest już dorosły. Więc wg mnie ptak z tego zdjęcia (koniec lipca), nawet gdyby urodził się w 2011 roku, jest już uznawany za dorosłego. Ale to chyba skrajny przypadek, bo napatrzyłem się już na kosy (kilka par koło mojego domu) i nie widzę tam absolutnie żadnych cech wskazujących, że ten ptak jest w wieku 1 lub 2

Ale w czym problem bo nie bardzo kumam
famale czy juvenile ???
Chwast to roślina której zalety nie zostały jeszcze odkryte
No to, że jest to samica chyba każdy widzi
Chodzi o to, że wg mnie jest to dorosły ptak, a nie młody.
Kisielku , Sokolniku
i wszyscy, którzy wiedzą
- proszę opiszcie mi po jakich cechach mogę odróżnić
młodą nadobną od dorosłej ? Mam zdjęcia (z daleka) 3 najpewniej młodych i inne zdjęcie
pojedynczego ptaka ,ale czy dorosły czy młody - nie wiem .
Pozdrawiam
K
młodą nadobną od dorosłej ? Mam zdjęcia (z daleka) 3 najpewniej młodych i inne zdjęcie
pojedynczego ptaka ,ale czy dorosły czy młody - nie wiem .
Pozdrawiam
K