Co tam panie na ekranie
Re: Co tam panie na ekranie
"Summer in february" (Lato w lutym).Tragiczna opowieść o angielskiej bohemie początku XXw.Alfred Munnings,Laura i Harold Knight oraz Florence Carter Wood to postacie autentyczne,właśnie o nich jest ten film.
Przesympatyczna "Podróż na sto stóp". Rywalizacja dwóch kuchni:francuskiej i indyjskiej.
I znów kino skandynawskie.Dwa dobre filmy.Norweski "Obywatel roku" i szwedzki "Monica Z".Pierwszy to raczej film dla panów.Drugi,biograficzny opisuje życie Moniki Zetterlund.
Z powodów zupełnie irracjonalnych,dziś po raz drugi obejrzałem "Monikę Z".Za drugim razem jest jeszcze lepszy niż za pierwszym.
Prawie jak amerykański western z Clintem Eastwoodem.Niemiecki film "Mroczna dolina".Mozna spokojnie obejrzeć.
Świetny film z Colinem Firthem "Magia w blasku księżyca".Akcja dosyć statyczna,ale zaletą filmu są genialne dialogi.
"Salmon fishing in the Yemen". Bardzo ładny film.Szczególnie dla pań.
Obejrzałam "Babadooka". Jak dla mnie to nie tyle horror, co studium paranoi. Przypominał mi "Wstręt" Polańskiego. Trzeba przyznać, że świetnie zagrane, podziwiać należy zwłaszcza tego chłopca 
A jeszcze jedno: czy zawsze, kiedy w horrorze czy thrillerze pojawia się domowe zwierzę, to ono musi zginąć
Odczepcie się filmowcy od zwierzaków 
A jeszcze jedno: czy zawsze, kiedy w horrorze czy thrillerze pojawia się domowe zwierzę, to ono musi zginąć
Birds of a feather flock together.
Takie pomieszanie gatunków w sumie dało ciekawy efekt: trudno powiedzieć czy Babadok jest wytworem psychiki bohaterki czy 'realnym' straszydłem. Wg mnie jest to bardziej thriller psychologiczny niż horror. Kompletnie zabrakło eskalacji napięcia, a sam Babadok nie był przerażający. W moim odbiorze, szczerze mówiąc, atutem filmu jest jedynie gra aktorska.
Arkę zbudowali amatorzy, Titanica fachowcy.
Moim zdaniem to wytwór wyobraźni bohaterki - postać z jej rysunków w książce dla dzieci a jednocześnie upostaciowienie jej szaleństwa po śmierci męża. Przekazała część tego szaleństwa synkowi, bo podświadomie miała do niego od urodzenia pretensję, że on żyje, a mąż nie. A dziecko chorobę matki personifikowało za pomocą wyobrażonych potworów.
Birds of a feather flock together.