Ptaki na naszych podwórkach
Re: Ptaki na naszych podwórkach
Dzisiaj byłam świadkiem, jak podrośnięty już młody kos, potrafiący latać i samodzielnie wyszukiwać pokarm, próbował nakłonić ojca do karmienia go
Dorosły kos dał mu do dzioba jakiegoś robaczka, ale młodemu było mało i prosił o jeszcze.
Na to już tatuś się nie zgodził i zaczął się oddalać. (Młody - na pierwszym planie)

Młody ruszył biegiem za nim

Ale widząc, że to nic nie da, zatrzymał się, przez chwilę popatrzył tęsknie za tatusiem
...

...i przebiegł na pobliską grządkę, żeby samodzielnie znaleźć coś do jedzenia

Tu zajął się szukaniem robaczków - a dobrze wiedział jak się to robi

No i coś znalazł

Dorosły kos dał mu do dzioba jakiegoś robaczka, ale młodemu było mało i prosił o jeszcze.
Na to już tatuś się nie zgodził i zaczął się oddalać. (Młody - na pierwszym planie)

Młody ruszył biegiem za nim

Ale widząc, że to nic nie da, zatrzymał się, przez chwilę popatrzył tęsknie za tatusiem

...i przebiegł na pobliską grządkę, żeby samodzielnie znaleźć coś do jedzenia

Tu zajął się szukaniem robaczków - a dobrze wiedział jak się to robi

No i coś znalazł

Do wody na moim oknie ostatnio zaczęła przychodzić kawka. To sprytny ptaszek,jak wszystkie krukowate
Wrona systematycznie przynosi do pojemniczka "coś" do jedzenia i moczy. Kawka przyszła napić się wody i zjadła to "coś". Warto było zobaczyć minę wrony,która chwile później szukała jedzonka
A tu winowajczyni w akcji:

A tu winowajczyni w akcji:

Winowajczyni wcale nie ma skruszonej miny - to się jej po prostu należało! 
Na moim "podwórku" rośnie kilkanaście starych,potężnych drzew i kilka całkiem młodych.

W ich koronach,a także w krzewach i żywopłotach mieszka sporo ptaków. Niektóre widziałam,ale większości nigdy nie zobaczę, bo nie mam mocnej lornetki. Ale mam Merlina
Wychodzę z psem o szóstej rano (z konieczności) i nagrywam pierzastych sąsiadów. Oczywiście,jak wróble przestaną zagłuszać wszelkie inne dźwięki
Przez kilka dni nagrały mi się: wróbel,mazurek,szpak,bogatka,modraszka,kapturka,pleszka,piegża,jerzyk,kwiczoł,rudzik,kos,dzwoniec,sroka,wrona,gołąb skalny,grzywacz. Jak na mini park w mini osiedlu w centrum Warszawy, to całkiem nieźle 

W ich koronach,a także w krzewach i żywopłotach mieszka sporo ptaków. Niektóre widziałam,ale większości nigdy nie zobaczę, bo nie mam mocnej lornetki. Ale mam Merlina