o tych budkach jeszcze później wspomnę:
[2017] Wpadły mi w oko...
Re: [2017] Wpadły mi w oko...
pustułka wspięła się na druty, by podziwiać zachód Słońca:

21 VII 2017 - w drogę! (c.d.)
Pierwszy dzień pozostawił z jednej strony ciekawe obserwacje pospolitszych ptaków, z drugiej strony - niedosyt, bo cel wyprawy nie został osiągnięty :-/. Niedosyt był tym większy, że wyjazd ten planowałem parę miesięcy. Na pocieszenie pozostało mi - podobnie jak 2 lata temu - strzelenie sobie gąsiorka:

były i dalsze reminiscencje - kupczyka

śródłąkowy mostek pełnił rolę areny, sceny i punktu obserwacyjnego nie tylko dla pliszki siwej:

były i dalsze reminiscencje - kupczyka
śródłąkowy mostek pełnił rolę areny, sceny i punktu obserwacyjnego nie tylko dla pliszki siwej:
Białorzytki, pokląskwy, dzwońce:

potrzeszcze:

ale - przede wszystkim - ogromna ilość bocianów białych:

czasem - zadumanych ;:)

Mądre to stworzonka - goniły za ciągnikami, ułatwiając sobie łowy. Obserwowałem, jak w mgnieniu oka na łące zleciało się ich 7, gdy tylko traktor przystąpił do sianokosów.
potrzeszcze:
ale - przede wszystkim - ogromna ilość bocianów białych:
czasem - zadumanych ;:)
Mądre to stworzonka - goniły za ciągnikami, ułatwiając sobie łowy. Obserwowałem, jak w mgnieniu oka na łące zleciało się ich 7, gdy tylko traktor przystąpił do sianokosów.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lipca 2017, 14:37 przez Apollo, łącznie zmieniany 1 raz.
Motyli również nie brakowało - tutaj rusałka kratkowiec:

i czerwończyk dukacik:

który mocno kontrastował z zielenią traw:

miejsca na koniczynie starczyło dla wszystkich:

i czerwończyk dukacik:
który mocno kontrastował z zielenią traw:
miejsca na koniczynie starczyło dla wszystkich:
srok, wron siwych, kawek i - przede wszystkim - gawronów - ogromna moc. Widać łąki je dobrze dokarmiają:
Wciąż jednak brakowało tej kropki nad i, celu wyjazdu...
- lubonianka
Ojj Apollo- ja widzę pełno kropek, choćby na tych pięknych motylkach
Kolory, kontrasty kształtów, kolorów- cudo
Ucztujący trznadel z zapakowanymi do dzioba dwoma daniami- MEGA! Rokitniczka tańcowała między łodygami, kwiatami szukając odpowiedniej pozy
No a mi pozostaje podziwiać bogactwo kolejnego Twojego wyjazdu. Nawet zwykły bocian wydaje się taki niezwykły na tych wiejskich łąkach. Zmieniam się szybko w motylka i lecę na te łąki! Dwa razy nie trzeba powtarzać 
Całe szczęście,że ta rokitniczka na chwilę przystanęła na badylku i zapozowała. Inne ptaki,owady,krajobrazy znakomicie uchwycone,a przecież jeszcze najlepsze przed nami