[2017] Moje wyprawy i wyprawki...
Krakersie
Twoja fotorelacja aż dech zapiera w piersiach
wystarczy potem przymknąć oczy, by pod powiekami znów pojawiły się piękne widoki, rzadkie ptaki i barwne motyle
dziękuję za to co zaprezentowałeś do tej pory i z niecierpliwością czekam na dalszą część. Będę mogła znów przenieść się choć na chwilę do bajecznej Chorwacji 
Re: [2017] Moje wyprawy i wyprawki...
Niesamowite widoki,o ptakach nie wspomnę.Miałeś kapitalne wakacje.
A mnie zachwyciły portrety ryb i zaskroniec wpatrzony w obiektyw. SUPER

Krakers
aż chciałoby się tam być, piękną miałeś wyprawę 
W ferie jednak balowałem jak w każdą zimę w Ustroniu.Trochę sobie pojeździłem i trochę pochodziłem za ptakami
Z racji tego,że temperatura była niska,nawet Wisła miejscami zamarzła i ptaki skupiały się bardziej w jednym miejscu.W centrum setki krzyżówek,trochę łabędzi,mewy srebrzyste.

Nieco większy dystans utrzymywały czaple siwe

Nieco większy dystans utrzymywały czaple siwe

Raz też widziałem jej kuzynkę czaple białą,zimą w górach się jej nie spodziewałem

Potem byłem świadkiem ciekawiej obserwacji,mianowicie samiec bażanta postanowił zrobić sobie spacerek po zamarzniętej Wiśle

A tymczasem w górze trwa nieustanna walka o dominacje w powietrzu tu myszołów vs 3 wrony siwe

Z innych ptaków wodnych były ponadto 3m4f nurogęsi i 6m 2f cyraneczek
nurogęsi

Potem byłem świadkiem ciekawiej obserwacji,mianowicie samiec bażanta postanowił zrobić sobie spacerek po zamarzniętej Wiśle

A tymczasem w górze trwa nieustanna walka o dominacje w powietrzu tu myszołów vs 3 wrony siwe

Z innych ptaków wodnych były ponadto 3m4f nurogęsi i 6m 2f cyraneczek
nurogęsi

A no i oczywiście nie można zapominać o pluszczach,które okupowały prawie każdy zakątek rzeki wolny od lodu i z kamieniami.Na odcinku ok 2 km miałem ok 10 pluszczy

Jednak Ustroń to nie tylko ptaki wodne.Z leśnych ptaków były m.in paszkoty

Moje największe stado w życiu grubodziobów-ok 100 osobników !
Bardzo mała część stada

No i na pożegnanie z Ustroniem czarna wiewióreczka

Jednak Ustroń to nie tylko ptaki wodne.Z leśnych ptaków były m.in paszkoty

Moje największe stado w życiu grubodziobów-ok 100 osobników !
Bardzo mała część stada

No i na pożegnanie z Ustroniem czarna wiewióreczka

W weekendzik zrobiłem sobie polny rekonesans a tam Wiosna:czajki,szpaki,skowronki,żurawie.Z innych siniaki,myszołowy,srokosze.Ale jakoś bez szału
Siniaki

Aaa i jeszcze stadko gęgaw

Ale dzisiaj odwiedziłem ujście Cybiny do Warty,a tam ptasi szał: ok 30 nurogęsi,3 czernice,ogorzałka,2 samce rożeńców,łyski,kokoszka,czapla biała,kilkanaście siwych,perkozki,dzięcioł czarny,przelot skowronka.
Nurogęsi

Czernica

Rożeniec

No niestety ogorzałce pykłem tylko słabe zdjęcie w locie...No i władca komina także był obecny
Czekam na kolejne ptasie przyloty
Siniaki

Aaa i jeszcze stadko gęgaw

Ale dzisiaj odwiedziłem ujście Cybiny do Warty,a tam ptasi szał: ok 30 nurogęsi,3 czernice,ogorzałka,2 samce rożeńców,łyski,kokoszka,czapla biała,kilkanaście siwych,perkozki,dzięcioł czarny,przelot skowronka.
Nurogęsi

Czernica

Rożeniec

No niestety ogorzałce pykłem tylko słabe zdjęcie w locie...No i władca komina także był obecny
Czekam na kolejne ptasie przyloty