Co do czapli to z tego co wiem jest to podgatunek czapli białej Ardea alba modesta
[2016] Moje wyprawy i wyprawki...
Re: [2016] Moje wyprawy i wyprawki...
Ja też po raz pierwszy obserwowałem aż tyle łysek 
Co do czapli to z tego co wiem jest to podgatunek czapli białej Ardea alba modesta
- lubonianka
krakers pisze:Co do czapli to z tego co wiem jest to podgatunek czapli białej Ardea alba modesta
- lubonianka
Apollo pisze:Ależ odpowiedź jest prosta - to nie jest czapla, tylko wypłowiały od słońca bocian biały.![]()
Oj Apollo, ciekawe, czy z bociana czarnego w ten sam sposób zrobisz czaplę siwą?
W tym roku jak corocznie Europejskie Dni Ptaków miałem świętować w Kiszkowie,ale pojawiły się nieprzewidywalne okoliczności,które sprawiły ,że ostatni weekend spędziłem w Gołuchowie(dzięki temu ominęły mnie kiszkowskie siewki złote
) Ale mimo tego nie żałuję.W sobotę uczestniczyłem w wycieczce organizowanej przez Pawła Dolatę w Ostrowie
Na sam początek spaceru wiadomo,że musiał pokazać się patron EDP czyli kopciuszek(zarówno samczyk jak i samiczka)

Idziemy dalej,po drodze mijamy m.in stada szpaków,stadko mysikrólików,aż doszliśmy do zbiorników .Niestety od razu gdy wchodzimy na wał ze zbiornika podrywa się ok 50 cyraneczek i czaple siwe i odlatują w siną dal

Na szczęście 2 cyraneczki zostają i możemy je ładnie poobserować lunetami .Na chwilę pojawia się też zimorodek.Wyższy niż tydzień temu poziom wody sprawił,że biegusy i brodźce się wyniosły a zostały tylko 4 kszyki. Wracając obserwujemy jeszcze w przestworzach 2 krogulce i 3 myszołowy.Wprawdzie szału ptasiego nie było(ale też tego się spodziewałem
,ale miłe towarzystwo sprawiło ,że wycieczka była udana 
Na sam początek spaceru wiadomo,że musiał pokazać się patron EDP czyli kopciuszek(zarówno samczyk jak i samiczka)

Idziemy dalej,po drodze mijamy m.in stada szpaków,stadko mysikrólików,aż doszliśmy do zbiorników .Niestety od razu gdy wchodzimy na wał ze zbiornika podrywa się ok 50 cyraneczek i czaple siwe i odlatują w siną dal

Na szczęście 2 cyraneczki zostają i możemy je ładnie poobserować lunetami .Na chwilę pojawia się też zimorodek.Wyższy niż tydzień temu poziom wody sprawił,że biegusy i brodźce się wyniosły a zostały tylko 4 kszyki. Wracając obserwujemy jeszcze w przestworzach 2 krogulce i 3 myszołowy.Wprawdzie szału ptasiego nie było(ale też tego się spodziewałem
Czy to było na Piaskach (Szczygliczkach, jeśli nie pomyliłem nazwy)?
Tak to było na tych zbiornikach
Resztę dnia spędziłem w parku uganiając się za ich mieszkańcami.Na stawach fajnie pozujące łyski

Zieleninka zawsze jest dobra!

A miłym akcentem był perkozek i krakwa,która była niezłą modelką(szkoda tylko,ze było już dosyć ciemno)

Niektórzy nawet poczuli wiosnę,lecz taka decyzja może się skończyć dla tego drzewa źle

Resztę dnia spędziłem w parku uganiając się za ich mieszkańcami.Na stawach fajnie pozujące łyski

Zieleninka zawsze jest dobra!

A miłym akcentem był perkozek i krakwa,która była niezłą modelką(szkoda tylko,ze było już dosyć ciemno)

Niektórzy nawet poczuli wiosnę,lecz taka decyzja może się skończyć dla tego drzewa źle

5 gatunków dzięcioła to ja w życiówce nie mam
.
5 gatunków dzięciołów to już z mojego okna obserwowałem
W powietrzu odbywała się też narada kruków(ciekawe czy coś mówili o mnie
)

,,Żeby mnie tylko tym aparatem nie dorwał"

A na koniec historia wiewiórki i orzecha
Pacz jakiego wielkiego orzecha znalazłam

Tylko jak go tutaj utworzyć ?

Już prawie!