widać co raz to większy ruch na niebie
[2016] Moje wyprawy i wyprawki...
Re: [2016] Moje wyprawy i wyprawki...
Jesień blisko 
Apolllo,Acci Nyskie,Otmuchowskie i Mietkowskie zbiorniki czekają na was wraz z atrakcjami 
Ale nam nie chodzi o plażowiczki, tylko o biegusy, brodźce i turkany. 
Aaaa no tak sorry,nie to forum 
Na szczęście udało mi się w miarę wcześnie wstać i pojechać w stronę Pobiedzisk,gdzie celem była żwirownia Borówko.Ale oczywiście po drodze czekało na mnie sporo atrakcji.Już na pierwszym polu za domem srokosz na drucie

Po chwili słyszę klangor żurawi i nadlatują rodzice z dzieckiem

Portret rodzinny

Ciekawostką była na pewno również kolejna obserwacja dzięcioła zielonego w nietypowym miejscu,po kominie czas na słup!

Po chwili słyszę klangor żurawi i nadlatują rodzice z dzieckiem

Portret rodzinny

Ciekawostką była na pewno również kolejna obserwacja dzięcioła zielonego w nietypowym miejscu,po kominie czas na słup!

Cała żwirownia składa się z 3 zbiorników,na pierwszym jest chyba najciekawiej,biegus zmienny,2 biegusy krzywodziobe i czapla siwa zapowiadają dobry początek

Ale kolejny zbiornik rozczarowuje,takie piękne miejsce na siewki a nie ma ani jednej
Gdzie są te siewki?

na 3 zbiorniku trochę lepiej,ale i tak bez szału:2 czaple białe,siwe,kormorany,2głowienki,kilka kszyków...
Postanawiam więc trochę pofocić jaskółki.Udaje mi się wypatrzeć jeszcze kilka jerzyków

Ale kolejny zbiornik rozczarowuje,takie piękne miejsce na siewki a nie ma ani jednej
Gdzie są te siewki?

na 3 zbiorniku trochę lepiej,ale i tak bez szału:2 czaple białe,siwe,kormorany,2głowienki,kilka kszyków...
Postanawiam więc trochę pofocić jaskółki.Udaje mi się wypatrzeć jeszcze kilka jerzyków

Powrotna droga jest jednak jeszcze bardziej ciekawsza,najpierw 2 młode bieliki w tym jeden kołujący zaledwie ok 20 m nade mną,niesamowite przeżycie,najlepsza moja obserwacja tego gatunku

Oczywiście dopiero w domu zobaczyłem,że ma obrączki
A nad Zalewem Kowalskim ponadto rybołów(trochę dalej od bielika
)
słabe Dok

Oczywiście dopiero w domu zobaczyłem,że ma obrączki
A nad Zalewem Kowalskim ponadto rybołów(trochę dalej od bielika
słabe Dok

Bielik extra sprawa, ale ta obserwacja rodzinki żurawiej przypadła mi do gustu. Bardzo bardzo. 
- lubonianka
Ale fajnie- młody żuraw, a łysy
może był niegrzeczny i mu mamusia wyskubała czarne piórka na głowie
sympatyczna rodzinka 
Zbiornik czekający na siewki urokliwy, więc szkoda, że bez użytkowników
no a orzeł jakby za duży na brodzenie w nim... 
Zbiornik czekający na siewki urokliwy, więc szkoda, że bez użytkowników