[2016] Wpadły mi w oko...
Re: [2016] Wpadły mi w oko...
Lamiko - zdecydowanie posiadam biegłość. Biegłość w kopiowaniu oznaczeń Lubonianki i Mirtusza z wątku poświęconego oznaczaniu roślin. 
- lubonianka
Co tam nazwa kwiatka, ważne jak potrafi zachwycić! Patrząc na Twoje zdjęcia kwiatków, Apollo, czuję się jak mała pszczółka w królestwie płatków, pręcików, pyłku...bajecznie 
31 V 2016 - Żwirownia Smolice k. Zatoru
W drodze powrotnej z Krakowa zajechałem w okolice Zatoru po inne "kwiatki" - ślepowrony. Innych ptaków na byłych wyrobiskach było niewiele, ale ślepowronów widziałem cn. 12:

Re-re kum-kum:

Re-re kum-kum:
I jeszcze zielonka:
Lnica pospolita?

Jeszcze motylek:

Lnica pospolita?
Jeszcze motylek:
Lamiko, ta żwirownia ( a w zasadzie zrekultywowane wyrobisko, bo obecnie wydobycie trwa nieco dalej) to dobry przykład współpracy przedsiębiorcy górniczego z organizacją ekologiczną:
http://www.kieruneksurowce.pl/artykul,1 ... ronow.html
Jeśli się nie mylę, to Krakowskie Zakłady Eksploatacji Kruszyw SA mają na koncie również współpracę w zakresie wodowania platform dla rybitw.
Polscy naukowcy jako pierwsi na świecie zbadali sposób migracji ślepowrona – jednego z gatunków czapli. Badania zostały przeprowadzone przy użyciu nowoczesnej technologii – nadajników GPS/GSM. Zakup trzech nadajników został sfinansowany przez firmę Krakowskie Zakłady Eksploatacji Kruszywa „Kruszywo S.A.”. Na terenie dwóch żwirowni, gdzie prowadzone jest wydobycie przez Kruszywo S.A. gniazduje prawie 30% polskich ślepowronów.
http://www.kieruneksurowce.pl/artykul,1 ... ronow.html
Jeśli się nie mylę, to Krakowskie Zakłady Eksploatacji Kruszyw SA mają na koncie również współpracę w zakresie wodowania platform dla rybitw.
- lubonianka
Re:
Nawet na pewnoAlicja pisze: To chyba jest modraszek Ikar
Apollo, przyjemnie się patrzy na Twoje podpatrywanie przyrody, kiedy widać każdy szczegół na zdjęciu
A ten żółty kwiat to chyba groszek żółty.
Dla mnie ten żółty kwiatek najbardziej jest podobny do frezji