[2016] Wpadły mi w oko...
Re: [2016] Wpadły mi w oko...
Zeggerio - nie dość, że boćka fajnie podejrzeć, to jeszcze rozpoznaję osiedle, po którym błądziłem w styczniu
. Śniegu jakby trochę mniej... 
Garść zaległych kfiotków z Nocy Muzeów, wypstrykanych w dzień:
żywokost lekarski:

jaskier(ostry?) polny:

koniczyna łąkowa:

szczaw polny:

Garść zaległych kfiotków z Nocy Muzeów, wypstrykanych w dzień:
żywokost lekarski:
jaskier
koniczyna łąkowa:
szczaw polny:
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 maja 2016, 16:50 przez Apollo, łącznie zmieniany 1 raz.
kasztanowiec:

przetacznik ożankowy:

przetacznik ożankowy:
22 V 2016 - Raków (kwadraty 2x2)
W ramach akcji "Kwadraty 2na2", tj. monitoringu średnio licznych ptaków lęgowych, lider naszej grupy lokalnej OTOP zabrał mnie w okolice Rakowa w gm. Długołęka, w celu przeczesania tytułowego kwadratu o bokach 2 x 2 km. Dotarłem na miejsce o 5:30, choć kolega był tam jeszcze przed 3:00 rano.
Wyniki monitoringu całkiem zadowalające, wśród widzianych lub słyszanych m.in.: kilkanaście wilg, trzciniaków, strumieniówek, łozówek, a także bodaj 8 ortolanów. Poza tym: trzcinniczki, perkozki, turkawka, dziwonia, 2 zaganiacze, jenot, jelenie i padalec.
Niestety, przywiozłem bardzo mało zdjęć, w dodatku kiepskiej jakości (objeżdżaliśmy teren rowerem, co nie sprzyjało foceniu), poniżej więc tylko garść fotek:
jeleniowa mocno poirytowana płotem:

ortolan w pozycji niemodelowej:

monitoring wskazuje, że pierwiosnka (na razie) nam nie zabraknie:

Kwadrat jest siedliskowo bardzo przekrojowy - nie brak łąk, pól, nieużytków, stawów hodowlanych, rzeki oraz lasów (iglastych i liściastych):

Wyniki monitoringu całkiem zadowalające, wśród widzianych lub słyszanych m.in.: kilkanaście wilg, trzciniaków, strumieniówek, łozówek, a także bodaj 8 ortolanów. Poza tym: trzcinniczki, perkozki, turkawka, dziwonia, 2 zaganiacze, jenot, jelenie i padalec.
Niestety, przywiozłem bardzo mało zdjęć, w dodatku kiepskiej jakości (objeżdżaliśmy teren rowerem, co nie sprzyjało foceniu), poniżej więc tylko garść fotek:
jeleniowa mocno poirytowana płotem:
ortolan w pozycji niemodelowej:
monitoring wskazuje, że pierwiosnka (na razie) nam nie zabraknie:
Kwadrat jest siedliskowo bardzo przekrojowy - nie brak łąk, pól, nieużytków, stawów hodowlanych, rzeki oraz lasów (iglastych i liściastych):
Tego gołębia ostatecznie nie oznaczyliśmy - czy pocztowy, czy jednak siniak:

Nie lata, ale też cieszy oko - padalec:

Na jednej z polnych dróg wygrzewał się zaskroniec; rozjechałbym go, gdyby nie jego refleks. :-/
Na żółtych polach (i to wcale nie pod Żółtymi Wodami):

dobrze prezentuje się pliszka żółta:

Trafił się i samiec dziwonii, lecz czerwieni u niego nie dostrzegliśmy:

Gąsiorek jest jednym z owych średnio licznych gatunków podlegających monitoringowi:

Na koniec wyprawy trafiła się czapla siwa, która suszyła w słońcu swe skrzydła niczym kormoran. Niestety, powietrze było gorące i drgało, co nie umknęło matrycy:

(Chyba) pełna lista gatunkowa (64 gat.):
bażant, bielik, błotniak stawowy, bocian biały, bogatka, czapla siwa, czarnogłówka, czernica, dymówka, dzięcioł duży, dzięcioł średni, dziwonia, dzwoniec, gąsiorek, grzywacz, jerzyk, kapturka, kokoszka, kopciuszek, kos, krętogłów, kruk, krzyżówka, kukułka, kwiczoł, łabędź niemy, łozówka, łyska, modraszka, mysikrólik, myszołów zw. (w tym para), oknówka, ortolan, perkoz dwuczuby, perkozek, piecuszek, pierwiosnek, pliszka siwa, pliszka żółta, pokląskwa, potrzeszcz, potrzos, remiz, rokitniczka, rudzik, rybitwa rzeczna, skowronek, słowik rdzawy, strumieniówka, strzyżyk, szczygieł, szpak, śmieszka, śpiewak, świerszczak, świstunka leśna, trzciniak, trzcinniczek, trznadel, turkawka, wilga, zaganiacz, zięba, żuraw
Nie lata, ale też cieszy oko - padalec:
Na jednej z polnych dróg wygrzewał się zaskroniec; rozjechałbym go, gdyby nie jego refleks. :-/
Na żółtych polach (i to wcale nie pod Żółtymi Wodami):
dobrze prezentuje się pliszka żółta:
Trafił się i samiec dziwonii, lecz czerwieni u niego nie dostrzegliśmy:
Gąsiorek jest jednym z owych średnio licznych gatunków podlegających monitoringowi:
Na koniec wyprawy trafiła się czapla siwa, która suszyła w słońcu swe skrzydła niczym kormoran. Niestety, powietrze było gorące i drgało, co nie umknęło matrycy:
(Chyba) pełna lista gatunkowa (64 gat.):
bażant, bielik, błotniak stawowy, bocian biały, bogatka, czapla siwa, czarnogłówka, czernica, dymówka, dzięcioł duży, dzięcioł średni, dziwonia, dzwoniec, gąsiorek, grzywacz, jerzyk, kapturka, kokoszka, kopciuszek, kos, krętogłów, kruk, krzyżówka, kukułka, kwiczoł, łabędź niemy, łozówka, łyska, modraszka, mysikrólik, myszołów zw. (w tym para), oknówka, ortolan, perkoz dwuczuby, perkozek, piecuszek, pierwiosnek, pliszka siwa, pliszka żółta, pokląskwa, potrzeszcz, potrzos, remiz, rokitniczka, rudzik, rybitwa rzeczna, skowronek, słowik rdzawy, strumieniówka, strzyżyk, szczygieł, szpak, śmieszka, śpiewak, świerszczak, świstunka leśna, trzciniak, trzcinniczek, trznadel, turkawka, wilga, zaganiacz, zięba, żuraw
Niezła lista!