[2016] Wpadły mi w oko...
Re:
Lubonianko - dzięki za oznaczenie. Właśnie z muchami sobie średnio radziłem.

Rozpuszczam wieści, że wszystkie moje modelki trafią na "łamy" sinhajki.
Alicja pisze:pewnie dowiedziały się pocztą pantoflową, że przyjeżdżasz w ich strony
Rozpuszczam wieści, że wszystkie moje modelki trafią na "łamy" sinhajki.
15 V 2016 - Szczodre
Kolejna wyprawa dolnośląskiej grupy OTOP tym razem za cel obrała pola pod Szczodrem (wioska na NE od Wrocławia). Trzeba przyznać, że warto było ruszyć się z domu, bo już w pobliżu zabudowań pojawiła się strumieniówka, potem rudzik:

Najlepszy był jednak zając, który postanowił pełnym pędem pognać wzdłuż drogi, wprost na 9 osobową grupę OTOPowców

Niestety, jak widać na załączonym obrazku, mój refleks starczył wyłącznie na moment, gdy zając się zorientował - i zapodał tyły.
Tematem przewodnim wycieczki były jednak ortolany, których nasz lider naliczył tam (podczas wcześniejszych wycieczek) całkiem sporawo. Nam udało się zidentyfikować 3 samce:

Wyjazd podreperował mi "życiówkę", m.in. o pełzacza ogrodowego. Pierwszy raz w tym roku widziałem za to świergotka drzewnego:

Na odchodne grymasikiem zarzucił podlot pliszki siwej:

Poza powyższymi, wyjazd umilały m.in.: bocian czarny, świstunka leśna, słowik rdzawy, para pokląskw, piegża, cierniówka, czarnogłówki oraz wilgi.
Najlepszy był jednak zając, który postanowił pełnym pędem pognać wzdłuż drogi, wprost na 9 osobową grupę OTOPowców
Niestety, jak widać na załączonym obrazku, mój refleks starczył wyłącznie na moment, gdy zając się zorientował - i zapodał tyły.
Tematem przewodnim wycieczki były jednak ortolany, których nasz lider naliczył tam (podczas wcześniejszych wycieczek) całkiem sporawo. Nam udało się zidentyfikować 3 samce:
Wyjazd podreperował mi "życiówkę", m.in. o pełzacza ogrodowego. Pierwszy raz w tym roku widziałem za to świergotka drzewnego:
Na odchodne grymasikiem zarzucił podlot pliszki siwej:
Poza powyższymi, wyjazd umilały m.in.: bocian czarny, świstunka leśna, słowik rdzawy, para pokląskw, piegża, cierniówka, czarnogłówki oraz wilgi.
Re: [2016] Wpadły mi w oko...
To prawda - śpiewy ptasie i inne umilacze osłodziły mi minę tego szaraka 
Poza ptakami, kolorów dodały i kfiotki, tylko jeszcze nie wiem, jakie

maczki (gat. nie oznaczyłem)

Wilczomlecz sosnka - dzięki Wam - już znam

poziomka pospolita

Poza ptakami, kolorów dodały i kfiotki, tylko jeszcze nie wiem, jakie
maczki (gat. nie oznaczyłem)
Wilczomlecz sosnka - dzięki Wam - już znam
poziomka pospolita
- lubonianka
No proszę- druga pasja, czy testowanie aparatu? W obu przypadkach- warto dalej fotografować kwiatki
Bardzo wdzięcznie pozują i nie uciekają w nieznanym kierunku 
Co do wcześniejszej wycieczki- ortolan w tej zieleni ładnie się ustawił, a świergotek wygląda jak na huśtawce- gratki!
Co do wcześniejszej wycieczki- ortolan w tej zieleni ładnie się ustawił, a świergotek wygląda jak na huśtawce- gratki!
lubonianka pisze:No proszę- druga pasja, czy testowanie aparatu?
Zwykła optymalizacja kosztów.
Nigdy do domu nie przynosiłem tyle kwiatów, co teraz.
Dla mnie ortolan jest na razie niedościgłym marzeniem.Świetne obserwacje.A ortolan do Avi.
Muszę go pokazać
) Dziś przechadzał się po moim osiedlu , między blokami . Widok niecodzienny , bo w Helu bocianów , odkąd pamiętam nie było ....