[2016] Wpadły mi w oko...
- lubonianka
Re: [2016] Wpadły mi w oko...
Super gatunki, ale zauszniki proszą o bliższe spotkanie, a kazaraka o więcej fotek
A ja- o więcej relacji 
9 V 2016 - stawy Grzybno
Wyjazd służbowy do Poznania był świetną okazją do odwiedzenia stawów w Grzybnie k. Śremu, leżących na trasie powrotnej do domu. To świetna lokalizacja - cisza, spokój od ludzi, za to bogactwo ptaków.
Kukułki można było nie tylko słuchać, ale i oglądać w każdej konfiguracji. Podobnie jak błotniaki stawowe, trzciniaki czy... żaby wodne i moczarowe (oznaczenie do weryfikacji).
trzciniak:

para łabędzi krzykliwych; za parę dni dowiem się czegoś więcej o tej piękności (chyba samica):

prawie baobab:

brzęczka:

żaba moczarowa (do weryfikacji):

Na stawach w Grzybnie także lęgowe śmieszki, rybitwy czarne, czaple białe i siwe. Na pobliskich polach kilka czajek, na obrzeżach lasu - dzięcioł duży, a na płyciźnie przy południowym stawie - krwawodziób i dwa brodźce śniade oraz słyszane dwa bąki.
Obserwację zakończyła nadchodząca burza. Znakomicie wyczuły ją żaby (zaczęły natychmiast intensywniej rechotać) oraz brodźce śniade - jeden z brodźców wzbił się w powietrze i zaczął ostrzegać inne. Ciekawie było to obserwować
.
Kukułki można było nie tylko słuchać, ale i oglądać w każdej konfiguracji. Podobnie jak błotniaki stawowe, trzciniaki czy... żaby wodne i moczarowe (oznaczenie do weryfikacji).
trzciniak:
para łabędzi krzykliwych; za parę dni dowiem się czegoś więcej o tej piękności (chyba samica):
prawie baobab:
brzęczka:
żaba moczarowa (do weryfikacji):
Na stawach w Grzybnie także lęgowe śmieszki, rybitwy czarne, czaple białe i siwe. Na pobliskich polach kilka czajek, na obrzeżach lasu - dzięcioł duży, a na płyciźnie przy południowym stawie - krwawodziób i dwa brodźce śniade oraz słyszane dwa bąki.
Obserwację zakończyła nadchodząca burza. Znakomicie wyczuły ją żaby (zaczęły natychmiast intensywniej rechotać) oraz brodźce śniade - jeden z brodźców wzbił się w powietrze i zaczął ostrzegać inne. Ciekawie było to obserwować
Dmuchawce, latawce - i miłość musza:

baletnice:

Prośba o pomoc w oznaczeniu:

baletnice:
Prośba o pomoc w oznaczeniu:
Apollo
po każdej podróży służbowej znajdujesz ciekawe stawy i piękne widoki 
- lubonianka
No ładnie!, a dlaczego się nie pochwaliłeś, że wybierasz się do Wielkopolski? Dałabym kilka propozycji miejsc do odwiedzenia, a i Krakers dorzuciłby swoje
Zaplusowałeś tylko tym, że wybrałeś dobrą miejscówkę!
i jak widać nie tylko ptaki dopisały, ale i roślinki z owadami
Zazdroszczę takiej pracy, człowiek do 15 w budynku i jeszcze pracę do domu zabiera, a Ty takie wypady w tygodniu! Gratuluję dobrej organizacji
i ciekawych ujęć przyrody uwiecznionych na Twoich zdjęciach 
Zazdroszczę takiej pracy, człowiek do 15 w budynku i jeszcze pracę do domu zabiera, a Ty takie wypady w tygodniu! Gratuluję dobrej organizacji
- lubonianka
Apollo pisze:Prośba o pomoc w oznaczeniu:
To przecież muchy śmietnikowe!