[2016] Wpadły mi w oko...
19 IV 2016 - Stawy Stawno
W drodze do Stolycy wpadłem na - dosłownie - chwilę na Stawy Stawno.
Niektórzy odsiadywali

Inni - już odsiedzieli

Jeszcze inni - dopiero szukali okazji:

Nad wszystkim czuwał gospodarz:

Poza tym płaskonosy, kormorany, śmieszki, słyszana kukułka, perkozek, gągoły, błotniaki stawowe (w tym lęgowe), krzyżówki, łyski, czaple siwe, stado łabędzi krzykliwych, krakwy, perkozy dwuczube i dymówki.
Niektórzy odsiadywali
Inni - już odsiedzieli
Jeszcze inni - dopiero szukali okazji:
Nad wszystkim czuwał gospodarz:
Poza tym płaskonosy, kormorany, śmieszki, słyszana kukułka, perkozek, gągoły, błotniaki stawowe (w tym lęgowe), krzyżówki, łyski, czaple siwe, stado łabędzi krzykliwych, krakwy, perkozy dwuczube i dymówki.
- lubonianka
Re: [2016] Wpadły mi w oko...
No Apollo, miałeś szczęście, że wypatrzyłeś małe gęgawki
Bielik czuje się jak prawdziwy gospodarz stawów, a raczej ich wódz, bo jego rozłożony ogon jest niczym pióropusz Apacza
Może był to krótki wypad, ale jednak owocny
Bielik czuje się jak prawdziwy gospodarz stawów, a raczej ich wódz, bo jego rozłożony ogon jest niczym pióropusz Apacza
Może był to krótki wypad, ale jednak owocny
Apollo,jak to dobrze,że na Twojej drodze do stolicy znalazły się stawy
Mamy porcję nowych fotek 
22 IV 2016 - Zbiornik Turawski
Kolejny wyjazd służbowy zagnał mnie do Opola, u którego bram leży Zbiornik Turawski! 
Na Zbiorniku stwierdzono dzień wcześniej mewy małe i rybitwy czarne w ilościach, które pozwalały wierzyć, że ich nie przegapię.
Spektakl zaczęły jednak czernice:

i brodziec piskliwy. Nie brakło również pliszki siwej:

Wreszcie wpadły w kadr mewy małe (robiły wszystko, by zdjęcia nie powstały):

Na Zbiorniku stwierdzono dzień wcześniej mewy małe i rybitwy czarne w ilościach, które pozwalały wierzyć, że ich nie przegapię.
Spektakl zaczęły jednak czernice:
i brodziec piskliwy. Nie brakło również pliszki siwej:
Wreszcie wpadły w kadr mewy małe (robiły wszystko, by zdjęcia nie powstały):
Zbiornik jest duży, naprawdę duży, a rybitwy i mewy trzymały się środka - i niestety - nie chciały przysiąść ani na chwilę:

W drodze powrotnej zajechałem nad małe Jez. Srebrne, na brzegu którego zlokalizowano pole namiotowe. Przyczepy kempingowe już się rozłożyły, więc ptaków na wodzie - nie licząc 2 par krzyżówek - nie było. Za to w lesie - dzięciołowo:

Po dużym udało się zaobserwować parę czarnych.
W drodze powrotnej udało mi się zaobserwować ciekawie podświetlone obłoki:

Zadziwiające jest to, że słońce było z lewej, a nie z prawej strony chmur.

W drodze powrotnej zajechałem nad małe Jez. Srebrne, na brzegu którego zlokalizowano pole namiotowe. Przyczepy kempingowe już się rozłożyły, więc ptaków na wodzie - nie licząc 2 par krzyżówek - nie było. Za to w lesie - dzięciołowo:
Po dużym udało się zaobserwować parę czarnych.
W drodze powrotnej udało mi się zaobserwować ciekawie podświetlone obłoki:
Zadziwiające jest to, że słońce było z lewej, a nie z prawej strony chmur.