Chyba bym wygrał78 pisze:Kiedyś zaliczałem sobie do życiówki tylko ptaki sfotografowane.Powinniśmy raczej iść dalej i zaliczać tylko te dotknięte palcem.To by dopiero było.
Klub obserwatora 2016
- kisiel1992
Re: Klub obserwatora 2016
- lubonianka
Po spacerze sobotnim w Wlkp PN do życiowego wleciał raniuszek czarnobrewy-128, a do rocznego: czyż, czyli 78
Ja się do rocznego nie liczę
.Czy w ogóle masz raniuszka w życiówce? Bo czarnobrewy nie jest osobnym gatunkiem.
78 - może nie ma co protestować, gdy Lubonianka zalicza do rocznego.78 pisze:Ja się do rocznego nie liczę.Czy w ogóle masz raniuszka w życiówce? Bo czarnobrewy nie jest osobnym gatunkiem.
Z tym czarnobrewym to ciekawe zagadnienie. Oczywiście nie jest to osobny gat., ale np. w naszej kartotece awifauny wyróżnia się go osobnymi wpisami.
Może za parę lat dowiemy się, że mamy nowy gat., jak to było z mewą romańską.
Może i niezły ze mnie ptak,ale do czego mnie zaliczyć.Dudków,dzięciołów czy sępów? Słowikiem na pewno nie jestem
.
Pierwsza klasyfikacja, jaka przychodzi mi do głowy, to: skowronek lub sowa. 
Można potem przebierać spośród wielu możliwości: bycia sępem, jastrzębiem lub gołębiem (ekonomiści) albo orłem (na mnie tak mawiano, ale w cudzysłowie).
Często jednak dobrze być po prostu zwykłym wróblem, ale w garści.
Można potem przebierać spośród wielu możliwości: bycia sępem, jastrzębiem lub gołębiem (ekonomiści) albo orłem (na mnie tak mawiano, ale w cudzysłowie).
Często jednak dobrze być po prostu zwykłym wróblem, ale w garści.
- lubonianka
Mam raniuszka w życiówce, skoro to tylko podgatunek, to mam aktualnie 7878 pisze:Ja się do rocznego nie liczę.Czy w ogóle masz raniuszka w życiówce? Bo czarnobrewy nie jest osobnym gatunkiem.
Do życiówki: potwierdzona gęś krótkodzioba
- 228
Roczny: gęś krótkodzioba,bernikla białolica,pliszka siwa,świergotek łąkowy- 89
Roczny: gęś krótkodzioba,bernikla białolica,pliszka siwa,świergotek łąkowy- 89
Gratulacje!!!!