Klub obserwatora 2016
Re:
Lamika pisze:Czyli jak ktoś zobaczy kakadu na drzewie, bo uciekła sąsiadowi, to też się liczy![]()
Nie wiem, jak u nas w rankingu, ale moja rozella królewska z grudnia 2014 r. została przyjęta w Kartotece Awifauny Śląska.
Po ok. 2 tygodniach rozella była obserwowana w okolicach Oławy - i również ta obserwacja została dodana do kartoteki.
---------------------
78, w naszym rankingu chyba nie liczą się ptaki widziane w innych krajach, prawda?
Re: Klub obserwatora 2016
No raczej nie.
Dziś do roku: mazurek,modraszka,dzięcioł zielony - 21
Dziś do życiówki mewa delewarska - 190
do roku mewa delewarska,łyska,kokoszka - 24
do roku mewa delewarska,łyska,kokoszka - 24
W życiówce - m. delawarska (157), w rocznym także mandarynka (50).
Do życiówki wodnik - 191
Do roku wodnik,sikora uboga,dzięcioł duży,łabędź niemy,nurogęś,strzyżyk,czyż,mandarynka,karolinka - 33
Do roku wodnik,sikora uboga,dzięcioł duży,łabędź niemy,nurogęś,strzyżyk,czyż,mandarynka,karolinka - 33
dziś widziałem samiczkę kopciucha (51). Niestety, nie miałem czym jej sfocić, ale o tej porze roku - i przy takich mrozach???
Obserwacji jestem pewny; zarówno kolory, jak i zachowanie (ogon i "ukłony") wskazywały jednoznacznie na kopciuszka.
Obserwacji jestem pewny; zarówno kolory, jak i zachowanie (ogon i "ukłony") wskazywały jednoznacznie na kopciuszka.
Do życiowego: lodówka, mewa siodłata, ogorzałka (160)
Do rocznego: bielik, czernica, gęś zbożowa, łabędź krzykliwy, mewa srebrzysta, perkoz dwuczuby, szlachar (61).
Do rocznego: bielik, czernica, gęś zbożowa, łabędź krzykliwy, mewa srebrzysta, perkoz dwuczuby, szlachar (61).