Konkurs Chopinowski 2015 r.
Śledzę Konkurs od początku. Dziś zaprezentowali się: Galina Czistiakowa (Rosja), Seong-Jin Cho (Korea Południowa), Chi Ho Han (Korea Południowa), Aljoša Jurinić (Chorwacja), Su Yeon Kim (Korea Południowa), Dinara Klinton (Ukraina) i Aimi Kobayashi (Japonia). Wiadomo, że wszyscy dopuszczeni do III etapu to pianiści wysokiej klasy ale mnie chwyciła za serce gra Aimi Kobayashi i Seong-Jin Cho. Im będę kibicować nadal 
Drugi dzień przesłuchań już za nami a wrażeń było sporo. To był polski dzień. Wystąpili w kolejności: Marek Kozák (Czechy), Łukasz Krupiński (Polska), Krzysztof Książek (Polska), Kate Liu (Stany Zjednoczone), Eric Lu (Stany Zjednoczone), Szymon Nehring (Polska), Georgijs Osokins (Łotwa). Gra Polaków i Amerykanów bardzo mi się podobała natomiast Marek Kozak z Czech chyba "wygarnął się" na mazurkach. Pianistą wieczoru był Georgijs Osokins z Łotwy. Kontrowersji wokół niego tyle, co dawniej było wokół Ivo Pogorelicza. Fakt, że Osokinsowi fortepian sam śpiewa ale niestety, on nie trzyma się tekstu, tj. nutowych zapisów i wyjaśnień w pamiętnikach Chopina. Np. tam, gdzie zaznaczono legato, on gra staccato. Ciekawa jestem, co na to jury 
Re: Konkurs Chopinowski 2015 r.
To finałowa dziesiątka Konkursu ...

Gratuluję wybranym a szczególnie Szymonowi Nehringowi
Gratuluję wybranym a szczególnie Szymonowi Nehringowi
W niedzielę 18.10.2015 r. grali następujący finaliści :

Wszyscy wykonywali koncert e-moll op.11
Mnie zauroczyła swoim wykonaniem Kate Liu ze Stanów Zjednoczonych.
Wszyscy wykonywali koncert e-moll op.11
Dzisiaj zagrają...

... również koncert e-moll
... również koncert e-moll
Ostatnio zmieniony 19 paź 2015, 19:00 przez Kawusia, łącznie zmieniany 1 raz.
A mnie się podobała Aimi KobayashiKawusia pisze:
Jak oglądałam występ O.Georgijsa ... miałam wrażenie, że siedzi za nisko , chyba Go ręce bolały po koncercie
Dzisiaj nie zachwycił mnie żaden pianista.
Dzisiaj nie zachwycił mnie żaden pianista.