Lubonianko, mam nadzieję, że nie weźmiesz mi tego za złe, jeśli zaproponuję stworzenie odrębnego wątku Twoich obserwacji?
Obserwacje ptaków 2015
Re: Obserwacje ptaków 2015
Lubonianka ma dar przekonywania nie tylko ludzi. 
Lubonianko, mam nadzieję, że nie weźmiesz mi tego za złe, jeśli zaproponuję stworzenie odrębnego wątku Twoich obserwacji?
- lubonianka
Nic mi o tym darze, Apollo nie wiadomo
Ptaszki robią sobie co chcą. Ba- ignorują mnie na każdym kroku i dlatego takie ciekawe zestawienia wychodzą
Co do odrębnego wątku- jeśli Ty założysz pola irygacyjne, to ja Szczodrzykowo
Od nowego roku, ok? 
Co do odrębnego wątku- jeśli Ty założysz pola irygacyjne, to ja Szczodrzykowo
Lubonianko
Pierwsze skojarzenie? "Tańcowały dwa Michały...."
Serdeczne gratulacje!!! 
Nad zbiornik raczej nie wybiorę się w ten weekend, prawdopodobnie we wrześniu a na razie spróbuję zaobserwować coś w polach. Jest akurat dobry czas na drapole. Może uda się zobaczyć kobczyka i kanię czarną na które od lat poluje, jak dotąd bezskutecznie 
Dzisiaj mój wypad w pola został przerwany przez silny wiatr, niestety ptaki wolały chiche miejsca gdzieś w gąszczu roślin, ja też wolałem się schować, nie ukrywam, że trochę zawiało mi plecy ...
Kilka gatunków, jakie udało mi się dzisiaj zobaczyć:
-muchołówka szara 5-6 osobników
-grzywacz 7
-myszołów 8 i to znak, że przelot drapoli jest w pełni
-błotniak stawowy 1 f ad
-błotniak łąkowy 1 juv - na razie jeszcze czekam na potwierdzenie. Nie ukrywam, że zrobiło mi się gorąco kiedy go zobaczyłem, mam cichą nadzieję na stepowego.
-trznadel
-zięba ok. 40
-skowronek
-pierwiosnek 1
i mój jeszcze zagadkowy blotniak

Dzisiaj mój wypad w pola został przerwany przez silny wiatr, niestety ptaki wolały chiche miejsca gdzieś w gąszczu roślin, ja też wolałem się schować, nie ukrywam, że trochę zawiało mi plecy ...
Kilka gatunków, jakie udało mi się dzisiaj zobaczyć:
-muchołówka szara 5-6 osobników
-grzywacz 7
-myszołów 8 i to znak, że przelot drapoli jest w pełni
-błotniak stawowy 1 f ad
-błotniak łąkowy 1 juv - na razie jeszcze czekam na potwierdzenie. Nie ukrywam, że zrobiło mi się gorąco kiedy go zobaczyłem, mam cichą nadzieję na stepowego.
-trznadel
-zięba ok. 40
-skowronek
-pierwiosnek 1
i mój jeszcze zagadkowy blotniak

- lubonianka
Pięknie! Trzymam kciuki za stepowego
Oby nie był łąkowym
No i skoro kobczyka Apolla spłoszył motocyklista, to jest szansa, że poleciał w Twoje strony. Rozglądaj się uważnie
powodzenia!
Acci, gratki takiego drapola! Ja za to w tym roku widziałem raptem kilka zięb (w sumie), więc mogę Ci pozazdrościć i takich "pospoliciaków". 
Nawet jeśli okaże się, że to łąkowy to i tak będę się cieszył 
Mieszkam w miejscu, które nie jest dla drapoli atrakcyjne, może przez to, że znajduje się ono z dala od ich głównych tras, którymi migrują, żeby tu dolecieć muszą nieco zboczyć z kursu. Bliżej Odry jest znacznie lepiej, zresztą ptaki lubią podróżować wzdłuż rzeki.
Mieszkam w miejscu, które nie jest dla drapoli atrakcyjne, może przez to, że znajduje się ono z dala od ich głównych tras, którymi migrują, żeby tu dolecieć muszą nieco zboczyć z kursu. Bliżej Odry jest znacznie lepiej, zresztą ptaki lubią podróżować wzdłuż rzeki.
- lubonianka
Accipiter pisze:Mieszkam w miejscu, które nie jest dla drapoli atrakcyjne, może przez to, że znajduje się ono z dala od ich głównych tras, którymi migrują, żeby tu dolecieć muszą nieco zboczyć z kursu. Bliżej Odry jest znacznie lepiej, zresztą ptaki lubią podróżować wzdłuż rzeki.
To czeka Cię przeprowadzka- nad Odrę do Apolla lub nad Wartę do mnie. Zostają jeszcze koleżanki znad Wisły