Odloty jerzyków - 2013
Odloty jerzyków - 2013
U mnie na Bemowie już jerzyków nie ma. Ostatni raz były 01 sierpnia. Najpóźniej do mnie przylatują i najwcześniej odlatują. W tym roku były niecałe 2.5 miesiąca. 
Birds of a feather flock together.
Re: Odloty jerzyków - 2013
Właśnie zdałam sobie sprawę,że dzisiaj nie słyszałam jerzyków
Ale nie wiem,czy już odleciały na stałe
Dzisiaj nad Puławską,przy pl.Unii okolo 6-8 jerzykow (a jeszcze niedawno nie moglam ich policzyć). Rano nad Stegnami 6 sztuk,bardzo,bardzo wysoko. Ciekawe czy temperatury nie maja wplywu na odloty?
To niewykluczone. Odkąd nastały upały nie widziałam ani jednej muchy ani innych owadów, poza jednym motylem.Jola pisze: Ciekawe czy temperatury nie maja wplywu na odloty?
Birds of a feather flock together.
Lamiko
U mnie malutkich muszek i komarów na kilogramy!
Bez Raida nie dajemy rady 
Owady raczej są, czytałem, że Jerzyki ogólnie bardzo daleko od gniazda na łowy latają. Komarów i much nie brakuje, wieczorami jest ich zatrzęsienie.
Dopiero się zorientowałem, że dzisiaj ani wczoraj ich nie słyszałem
a w sobotę, 3 sierpnia pod domem znalazłem martwego młodego Jerzyka, miał jeszcze trochę puchu na plecach
Kończy się nam lato, przynajmniej bez Jerzykowych wrzasków to już nie będzie to samo.
Dopiero się zorientowałem, że dzisiaj ani wczoraj ich nie słyszałem
Kończy się nam lato, przynajmniej bez Jerzykowych wrzasków to już nie będzie to samo.
-
calvin_harris
ja też wczoraj ich nie słyszałem...chyba już odleciały,niestety ale już jesień idzie ...
A co do wpływu pogody to ma ogromny wpływ,bo przy obecnym wyżu nad Polską mają optymalne warunki do latania i odbywania podróży,dlatego być może się już wyniosły.
A co do wpływu pogody to ma ogromny wpływ,bo przy obecnym wyżu nad Polską mają optymalne warunki do latania i odbywania podróży,dlatego być może się już wyniosły.