Jak w tej sytuacji wytłumaczyć fakt,że obok jest druga budka,niezamieszkanaLamika napisała:
To zachowanie chyba wynika z tego, że jerzyki lubią gnieździć się gromadnie
Mistrz i Magia - jerzyki Alicji 2013 r.
Re: Mistrz i Magia - jerzyki Alicji 2013 r.
To, że Jerzykom brakuje gniazd to smutny niestety fakt.. a druga budka? jaka to budka? taka sama?
Alicja, ciekawe obserwacje, tym bardziej, że opisywane w sposób ciągły, prawie dzień po dniu.
Prześledziłam dzieje budki i jerzyków jeszcze raz od początku.
Nie potrafię jednak wytłumaczyć tych opisanych przez Ciebie ostatnich zachowań - nie znam na tyle jerzykowych zwyczajów.
Alicjo, sądzę, że wkrótce zostaniesz ekspertem od jerzyków, a my dzięki Twoim relacjom wiele się nauczymy

Prześledziłam dzieje budki i jerzyków jeszcze raz od początku.
Nie potrafię jednak wytłumaczyć tych opisanych przez Ciebie ostatnich zachowań - nie znam na tyle jerzykowych zwyczajów.
Alicjo, sądzę, że wkrótce zostaniesz ekspertem od jerzyków, a my dzięki Twoim relacjom wiele się nauczymy
Ciuciek
w budce jest tylko jedno jajo, natomiast to co czasem widać bliżej drabinek, to tylko refleks z racji wzmocnionego przeciwoświetlenia do podczerwieni. Oczywiście, że obie budki nie są identyczne. Najpierw była powieszona budka dla wróbli a dopiero wtedy, gdy zasiedliły ją jerzyki, dostawiliśmy drugą (typowo jerzykową). Przednie ścianki budek są w jednakowej odległości od ściany a otwory wlotowe są na jednakowej wysokości. Wyglądają, jakby były w zabudowie szeregowej z tą różnicą, że jerzykowa (niezamieszkała) jest szersza i trochę krótsza.
Poszukałam trochę i znalazłam informację o lotach tokowych (godowych) jerzyków.
Loty takie odbywają się przy kojarzeniu się pary. Charakterystyczne jest to, że nastrój udziela się też innym jerzykom i do lotów przyłączają się inne ptaki, odbywa się wspólna gonitwa.
Takie kolektywne loty godowe przechodzą potem nagle w poszukiwanie pokarmu.
Pomyślałam sobie, że jeśli w budce Alicji jest nowa para, to może Alicja była świadkiem takich kolektywnych lotów godowych?
A teraz jeszcze o miejscach gniazdowania jerzyków:
w miejscu wybranym do gniazdowania jerzyki budują gniazdo w głębi "norki" , budki - możliwie daleko od wejścia.
Nie wiem, jak wygląda różnica w wymiarach między budkami Alicji.
Może być tak, że jerzyki preferują tę, w której jest największa odległość od otworu wejściowego - do gniazda - czy to w pionie czy w poziomie.
Ta "wróbelkowa" budka wydaje się być dość wysoka.
Można by porównać odległość od otworu wejściowego do dna w tej budce, z odległością od wejścia do tylnej ścianki ( potencjalnego miejsca na gniazdo) w drugiej budce - bo jak rozumiem, ona nie jest wysoka, tylko szeroka.
Może to coś wyjaśni?
Loty takie odbywają się przy kojarzeniu się pary. Charakterystyczne jest to, że nastrój udziela się też innym jerzykom i do lotów przyłączają się inne ptaki, odbywa się wspólna gonitwa.
Takie kolektywne loty godowe przechodzą potem nagle w poszukiwanie pokarmu.
Pomyślałam sobie, że jeśli w budce Alicji jest nowa para, to może Alicja była świadkiem takich kolektywnych lotów godowych?
A teraz jeszcze o miejscach gniazdowania jerzyków:
w miejscu wybranym do gniazdowania jerzyki budują gniazdo w głębi "norki" , budki - możliwie daleko od wejścia.
Nie wiem, jak wygląda różnica w wymiarach między budkami Alicji.
Może być tak, że jerzyki preferują tę, w której jest największa odległość od otworu wejściowego - do gniazda - czy to w pionie czy w poziomie.
Ta "wróbelkowa" budka wydaje się być dość wysoka.
Można by porównać odległość od otworu wejściowego do dna w tej budce, z odległością od wejścia do tylnej ścianki ( potencjalnego miejsca na gniazdo) w drugiej budce - bo jak rozumiem, ona nie jest wysoka, tylko szeroka.
Może to coś wyjaśni?
A tą Jerzykową sama robiłaś? czy kupna? Albo na następny rok sklepiemy się na takie budki jak mają w szczecinie KLIK powiesimy u Ciebie i będziesz miała Jerzykowe mini osiedle

Obie budki były kupione od tego samego producenta. W tym roku wlot do budki jerzykowej został przerobiony i obecnie wygląda tak:

Jak widać, obie budki zostały odsunięte od ściany ale więcej już się nie da
Zamiast 30-50 cm, jerzyki nadal mają do pokonania odległość 70 cm od budki do barierki i bywa, że przy nawrocie odbijają się od barierki i lądują na podłodze. Od sufitu też nie mogę więcej odsunąć, bo by daszek nie chronił i ptaszki w budce ugotowałyby się od słońca.
Jeszcze na Ciconii kilka osób proponowało mi jerzykowy apartament ale nic z tego. Nie da rady
Tu jest strona południowo-zachodnia i są tak trudne warunki dolotu dla jerzyków, że nie ma co cudować. Tu miały mieszkać wróbelki albo bogatki, natomiast Mistrza i Magii nie zapraszałam. Wmeldowali się sami 
Wczoraj późnym wieczorem obserwowałam, jak jakaś parka ćwiczy podejście do drugiej budki. Może kiedyś im się uda

Jak widać, obie budki zostały odsunięte od ściany ale więcej już się nie da
Jeszcze na Ciconii kilka osób proponowało mi jerzykowy apartament ale nic z tego. Nie da rady
Wczoraj późnym wieczorem obserwowałam, jak jakaś parka ćwiczy podejście do drugiej budki. Może kiedyś im się uda
Ostatnio zmieniony 27 lut 2014, 11:37 przez Alicja, łącznie zmieniany 1 raz.
Alicjo
Przypuszczam,że druga budka zostanie zasiedlona i będziesz miała mini kolonię jerzyków