Uważam,że śmieci będą segregowana,bo Unia nas do tego zmusza.Ale nie wierzę,że wszyscy lokatorzy bloku będą przestrzegać segregacji.W rezultacie będziemy płacić dużo więcej
Czy musi być tytuł
Moderator: Lamika
Re: Czy musi być tytuł
Kawusiu
U nas jest znacznie gorzej.Mamy płacić za segregowane od osoby,19zł
Pojemniki będą 3: na szkło,na plastik l na suche nie podlegające kompostowaniu.A gdzie wyrzucać te,które trzeba kompostować
Mamy sobie na środku podwórka kompostownik założyć
Ta ustawa pewnie nie jest taka zła,ale jest twórczo rozwijana przez lokalne samorządy
Teraz mamy zsyp i trzy pojemniki do zsypu a czwarty na segregowane.Wywożone trzy razy w tygodniu,a ten z segregowanymi raz w tygodniu.Teraz zsyp zamkną,postawią po jednym pojemniku i ten na suche będą wywozić dwa razy w tygodniu; a pozostałe jeszcze rzadziej
Uważam,że śmieci będą segregowana,bo Unia nas do tego zmusza.Ale nie wierzę,że wszyscy lokatorzy bloku będą przestrzegać segregacji.W rezultacie będziemy płacić dużo więcej
U nas spółdzielnia też zbierała oświadczenia zaznaczając, że dla gospodarstw segregujących śmieci stawka będzie niższa, natomiast dla tych, które odmawiają - dużo wyższa. Totalna bzdura
Jak oni sprawdzą w bloku, gdzie jest ponad 100 mieszkań, kto wrzucił do zsypu torbę śmieci niesegregowanych lub do pojemnika odpady organiczne
Masz rację Kawusiu
Ta cała "zabawa" śmieciowa to tylko wyłudzenie pieniędzy od mieszkańców 
Masz rację Kawusiu
U mnie do tej pory były tylko 2 pojemniki: na zwykłe niesegregowane śmieci i na surowce wtórne - czyli wszystko: szklo, plastik, papier do jednego pojemnika
Już widzę, jak to jest segregowane, zwłaszcza, że wielokrotnie widziałam tam obierki i zużyte pieluchy
Fikcja
A teraz, poza ceną, nic się nie zmieni, jak mniemam. Nie bardzo też wyobrażam sobie te odpady umownie nazwane "zielone" - nawet jak postawią osobny pojemnik (gdzie?) to już widzę jak to gnije sobie w najlepsze w pojemniku opróżnianym 2 razy w tygodniu. Zresztą nawet jak będzie opróżniane codziennie - to niby gdzie to będzie wywożone ? Na komunalne wysypisko.
Podobnie jak Wy, niemal maniacko segreguję to co się da, ale nawet przy najlepszej organizacji wywozu i tak czarno to widzę. Niektórym nie chce się nawet otworzyć kluczem zsypu i smieci stawiają pod drzwiami, a co dopiero segregować.
Najlepsza metodą byloby nie zamykać altanek i komór z pojemnikami w blokach, tylko zaprosić tzw. "nurków śmietnikowych". Oni napewno wybraliby z pojemników to co można sprzedać (papier, puszki) a to juz by jakoś zmniejszyło ilość smieci na wysypisku.
Podobnie jak Wy, niemal maniacko segreguję to co się da, ale nawet przy najlepszej organizacji wywozu i tak czarno to widzę. Niektórym nie chce się nawet otworzyć kluczem zsypu i smieci stawiają pod drzwiami, a co dopiero segregować.
Najlepsza metodą byloby nie zamykać altanek i komór z pojemnikami w blokach, tylko zaprosić tzw. "nurków śmietnikowych". Oni napewno wybraliby z pojemników to co można sprzedać (papier, puszki) a to juz by jakoś zmniejszyło ilość smieci na wysypisku.
Birds of a feather flock together.
Lamiko,problem polega na tym,że wysypisk już nie ma
W promieniu 50 km od Warszawy wszystkie są zapełnione
A nikt nie chce u siebie wysypisk za żadne pieniądze 
- DługiMarek
Ostatni raz ubezpieczałem się w starej ,polskiej firmie-to co kombinują z odszkodowaniem woła o pomstę do nieba
Mam AC serwisowe-mają wypłacić za części oryginalne-a kombinują jak zaniżyć wartość szkody.Kolizja miała miejsce 18.04. a do tej pory lakiernik przerzuca się mailami z ubezpieczycielem.podobno w tej firmie(chodzi o ubezpieczyciela) to ostatnio norma.
Uciekajcie od starej polskiej firmy.....
Mam AC serwisowe-mają wypłacić za części oryginalne-a kombinują jak zaniżyć wartość szkody.Kolizja miała miejsce 18.04. a do tej pory lakiernik przerzuca się mailami z ubezpieczycielem.podobno w tej firmie(chodzi o ubezpieczyciela) to ostatnio norma.
Uciekajcie od starej polskiej firmy.....
Bardzo Ci współczuję kłopotów.Szkoda,że nie poprosiłeś o radę.Ja już dawno wyniosłam się ze starej polskiej firmy.Z przyjemnością Ci na PW poradzę gdzie się ubezpieczyć a nawet po koleżeńsku policzę składkę 
Świąteczny dzień zaczął mi się ptasio-tragicznie
najpierw sroka zaatakowała wróbelka podlota ale za nim zdążyłam zjechać z 6. piętra, wrona odebrała jej zdobycz, wielkim dziobem uśmierciła małego na miejscu i zabrała ze sobą. Później włączyłam podgląd w mojej budce jerzykowej mając nadzieję, że zobaczę 2. jajeczko. Jaja nie było. Kilka minut później wtargnął jerzykowy intruz i przez jakiś czas były 3 jerzyki w budce. Najbliżej wyjścia był właściwy mieszkaniec więc musiał się usunąć z okienka, by zrobić miejsce intruzowi do wylotu. Intruz jednak zawrócił i wtedy na dole zaczęła się walka na śmierć i życie. Samica obroniła się zabijając intruza
Jak ochłonę z wrażeń to więcej napiszę w "Obserwacjach ptaków" w wątku "Mistrz i Magia - jerzyki Alicji 2013 r."