[2018] Wpadły mi w oko...
Re: [2018] Wpadły mi w oko...
Ajajaj nie wiem co mam bardziej podziwiać : rycyk , turbulencje błotniaków i czajek , dzięcioła czarnego,podróżniczka czy może orlika
?
IV 2018 - łąki
Bardzo Wam dziękuję!
Rudaski miały na tej łące wciąż niezałatwione sprawunki - jeden chyba posiał tam ogon, bo przychodził go - zapewne - szukać:

Sielska atmosfera udzieliła się i pewnemu śpiochowi, który przez godzinę nie ruszył się choćby o kępkę trawy:

Z oddali piękno łąki podziwiał orlik krzykliwy:

Wystarczyło wsunąć się bezszelestnie w zagajnik, by posłuchać płynnych glissand zięby:

Rudaski miały na tej łące wciąż niezałatwione sprawunki - jeden chyba posiał tam ogon, bo przychodził go - zapewne - szukać:
Sielska atmosfera udzieliła się i pewnemu śpiochowi, który przez godzinę nie ruszył się choćby o kępkę trawy:
Z oddali piękno łąki podziwiał orlik krzykliwy:
Wystarczyło wsunąć się bezszelestnie w zagajnik, by posłuchać płynnych glissand zięby:
ten krajobraz byłby niepełny bez wierzb i remizów:
W cieniu dębowych liści przysiadł pierwiosnek, by rytmicznie swoim tiu tiu tiu odmierzać czas, jakoś spokojniej tam płynący
Nie, Jolu, to będzie jeszcze z 200 km od Stolycy. 
15 VII 2018 - Zb. Mietkowski (tylko notka)
Wciągnąłem dziś kuzynostwo w birdwatching, zabierając ich nad Zb. Mietkowski
. Udało się m.in. wytłumaczyć, że to z czarną głową to śmieszka oraz że kolibry nie żyją w Polsce. 
Poza tym obserwowaliśmy biegusy krzywodziobe w szacie godowej
(chyba ich nalot się rozpoczyna, bo na ujściu Wisły było ich dziś 24), a ponadto ładnie ubarwione bataliony, łęczaki, sieweczki rzeczne, brodźce piskliwe. Nie zawiodły pliszki siwe z młodymi, czernice ze swoim przedszkolem, para łabędzi z 6 młodych - tylko pliszka cytrynowa i gęsiówki egipskie gdzieś się pochowały. :-/
Najważniejszy cel jednak osiągnięty - bo bakcyl chwycony.
Poza tym obserwowaliśmy biegusy krzywodziobe w szacie godowej
Najważniejszy cel jednak osiągnięty - bo bakcyl chwycony.
Lamiko - i do tego mam nadzieję dojdzie, potrzeba jeszcze trochę czasu.