[2017] Moje wyprawy i wyprawki...

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: [2017] Moje wyprawy i wyprawki...

Postprzez krakers » czwartek, 24 sierpnia 2017, 21:27

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nad drugim zbiornikiem kolejna rodzinka,przekonałem się też jak długie są nogi szczudłaka i wciąż nie mogę się nadziwić,jako on może chodzić
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » czwartek, 24 sierpnia 2017, 21:30

Przy drodze rozwieszono również budki dla pustułek,czegoś takiego w Polsce brakuje...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Można też bez niepokojenia ptaków zobaczyć młode :D
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » czwartek, 24 sierpnia 2017, 21:33

Dotąd w sumie mało uwagi poświęcałem na małe ptaki,ale takiego głośnego piszczenia w trzcinach nie mogłem zlekceważyć , okazało się ,że to rodzinka remizów .
Obrazek
Obrazek
I na sam koniec wycieczki nagle przede mną usiadła czapla modronosa. Bez litości wykorzystałem tą sytuację :)
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » czwartek, 24 sierpnia 2017, 21:40

No ale czas leci,trzeba jechać dalej , w pusztę. No i trafiłem w takie miejsce....
Obrazek
Z jednej strony kanał , z którego nieoczekiwanie wylatuję bączek
Obrazek
Przelatuję też czapla purpurowa i grupka łęczaków,czy to na pewno step? Na razie tylko białorzytka siedząca na kopcu o tym wskazuje.Ale na szczęście na tym drzewie w tle trafiam na to ,czego szukałem ,czyli dzierzbę czarnoczelną,i to 2 os. To są dopiero bandziory z maską ! Wyglądają jeszcze bardziej złowrogo niż nasz srokosz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » czwartek, 24 sierpnia 2017, 21:48

Pojechałem dalej ,żeby spotkać kolejny gatunek , który bardzo chciałem spotkać,szczególnie po fotkach Apolla ,czyli kraskę ;) No i udało się spotkać 2 os ,ale tak daleko i zaraz jeszcze odleciały
Pamiątkowa fotka :)
Obrazek
Ale na polu na którym były kraski,kręciły się też żołny
Obrazek
Obrazek
Na jednym polu urzędowały aż 3 gatunki kraskowatych , bo dołączył do towarzystwa dudek, ale po nim zaś zostało malowidło :)
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » czwartek, 24 sierpnia 2017, 22:19

Wszystko pięknie się układało,ale jeszcze pozostał jeden element układanki , samiec kobczyka.w tym celu udałem się w bardzo tajemnicze miejsce,gdzie znajduję się kolonia tych sokołów! Naprawdę w jednym lasku gniazduję ponoć ok 40 par .Kilka budek z maluchami widziałem ,ale nie chciałem podchodzić bliżej ,zresztą i tak cały teren był ogrodzony pastuchem elektrycznym , też ciekawe rozwiązanie warte do wprowadzenia u Nas .Poza tym po co mam podchodzić ,jak nade mną śmigało tyle kobczyków,trudno było to ogarnąć .Ptaki krążyły między polem ,gdzie polowały a lasem. No a wśród nich pięknie wybarwione samce,oj kark bolał ! :D
Samica
Obrazek
No i samce , może nie mam jakiegoś hiper ultra super ujęcia ,ale jestem zadowolony
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I w takim pięknym stylu kończę tą wyprawę .Naprawdę brak mi słów ,tyle się wydarzyło.W te okolice na pewno jeszcze kiedyś wrócę ,ale wtedy już tylko ptaki :twisted: .Bo w sumie Węgry turystycznie nie są jeszcze rozwinięty ,a język to już w ogóle masakra(świadczy o tym fakt,że nawet moi rodzice nie zapamiętali,jak jest choćby Dzień Dobry po węgiersku :lol: ) ,no ale ptasiarsko ten kraj ma wiele do zaoferowania i tylko nieco ponad 300km od naszej granicy można zobaczyć tyle egzotycznych dla nas gatunków na raz .No i moim marzeniem jest taki drop :roll: . No ale po tym co zobaczyłem nie mam prawa narzekać , było bardzo dobrze,aparat poza paroma wyjątkami spisał się wyśmienicie,a przecież dopiero ogarniam jego możliwości.No i czas wracać do teraźniejszości,bo tu też mam zaległości :) .No i na koniec chciałbym bardzo podziękować za cierpliwość i za wszystkie komentarze!
Lista ptaków zaobserwowanych w Węgrzech- 108 gatunków : łabędź niemy,gęś gęgawa,bernikla białolica,krzyżówka,krakwa,płaskonos,cyranka,cyraneczka,czernica,głowienka,podgorzałka, bażant,perkoz dwuczuby,perkozek,kormoran czarny,kormoran mały,bączek,czapla siwa,czapla biała,czapla nadobna,czapla modronosa , czapla purpurowa , ibis kasztanowaty, warzęcha,bocian biały,bocian czarny,bielik,błotniak stawowy,błotniak łąkowy,myszołów,krogulec,kobczyk,pustułka,sokół wędrowny,łyska,kokoszka,żuraw,szczudłak,czajka,łęczak,brodziec piskliwy,brodziec śniady,krwawodziób,łęczak,kszyk,rycyk,kulik wielki,batalion,mewa śmieszka,mewa białogłowa,rybitwa rzeczna,rybitwa czarna,rybitwa białowąsa,gołąb miejski,grzywacz,sierpówka,turkawka,jerzyk,dudek,kraska,żołna,dzięcioł duży,skowronek,dzierlatka,świergotek polny,brzegówka,oknówka,dymówka,pliszka siwa,pliszka żółta,pliszka górska,rudzik,kopciuszek,białorzytka,pokląskwa,kląskawka,śpiewak,kos,cierniówka,kapturka,rokitniczka,trzcinniczek,trzciniak,piecuszek,muchołówka szara,bogatka,modraszka,remiz,kowalik,gąsiorek,dzierzba czarnoczelna,sroka,sójka,wrona siwa,kawka,gawron,kruk,szpak,wróbel,mazurek,zięba,makolągwa,szczygieł,trznadel,kulczyk,potrzos,dzwoniec
krakers

Postprzez Alicja » czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:23

Mnie też brak słów, żeby wyrazić swój zachwyt :) cała wyprawa to piękne przeżycie ale ostatnia część, to już wisienka na torcie :D dziękuję i proszę o jeszcze :)
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Lamika » piątek, 25 sierpnia 2017, 09:01

Wspaniałe, wspaniałe, wspaniałe, słów nie starcza, żeby sensownie skomentować :D
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez emen5 » piątek, 25 sierpnia 2017, 18:53

Mogę powiedzieć tylko tyle, że zachwycił mnie ten reportaż :D
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez lubonianka » piątek, 25 sierpnia 2017, 19:12

:shock: :shock: :shock: o rany... ale park, jakie ptactwo tam. Krakers, po prostu nie wiedziałam, co podziwiać. U nas te Twoje widziane gatunki to w większości rarytasy, a Ty masz je na fotkach po kilka, kilkadziesiąt osobników. Gratulacje widoków, przeżyć- Twój jednodniowy dobytek, to niektórych cała życiówka- jak dobrze, że to Węgry! ;) Co się napatrzyłeś, to Twoje, mam nadzieję, że takie warzęchy zaprosiłeś do Wielkopolski? Jakby tak jeszcze przyleciała z koleżankami: modronosą, purpurową i kumplem ibisem- ojj raj na ziemi byśmy mieli :) Super relacja! Upiłam się wszystkimi gatunkami niczym tokajem :)
lubonianka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum obserwacji