Wszystko pięknie się układało,ale jeszcze pozostał jeden element układanki , samiec kobczyka.w tym celu udałem się w bardzo tajemnicze miejsce,gdzie znajduję się kolonia tych sokołów! Naprawdę w jednym lasku gniazduję ponoć ok 40 par .Kilka budek z maluchami widziałem ,ale nie chciałem podchodzić bliżej ,zresztą i tak cały teren był ogrodzony pastuchem elektrycznym , też ciekawe rozwiązanie warte do wprowadzenia u Nas .Poza tym po co mam podchodzić ,jak nade mną śmigało tyle kobczyków,trudno było to ogarnąć .Ptaki krążyły między polem ,gdzie polowały a lasem. No a wśród nich pięknie wybarwione samce,oj kark bolał !
Samica

No i samce , może nie mam jakiegoś hiper ultra super ujęcia ,ale jestem zadowolony

I w takim pięknym stylu kończę tą wyprawę .Naprawdę brak mi słów ,tyle się wydarzyło.W te okolice na pewno jeszcze kiedyś wrócę ,ale wtedy już tylko ptaki

.Bo w sumie Węgry turystycznie nie są jeszcze rozwinięty ,a język to już w ogóle masakra(świadczy o tym fakt,że nawet moi rodzice nie zapamiętali,jak jest choćby Dzień Dobry po węgiersku

) ,no ale ptasiarsko ten kraj ma wiele do zaoferowania i tylko nieco ponad 300km od naszej granicy można zobaczyć tyle egzotycznych dla nas gatunków na raz .No i moim marzeniem jest taki drop

. No ale po tym co zobaczyłem nie mam prawa narzekać , było bardzo dobrze,aparat poza paroma wyjątkami spisał się wyśmienicie,a przecież dopiero ogarniam jego możliwości.No i czas wracać do teraźniejszości,bo tu też mam zaległości

.No i na koniec chciałbym bardzo podziękować za cierpliwość i za wszystkie komentarze!
Lista ptaków zaobserwowanych w Węgrzech- 108 gatunków : łabędź niemy,gęś gęgawa,bernikla białolica,krzyżówka,krakwa,płaskonos,cyranka,cyraneczka,czernica,głowienka,podgorzałka, bażant,perkoz dwuczuby,perkozek,kormoran czarny,kormoran mały,bączek,czapla siwa,czapla biała,czapla nadobna,czapla modronosa ,
czapla purpurowa ,
ibis kasztanowaty,
warzęcha,bocian biały,bocian czarny,bielik,błotniak stawowy,błotniak łąkowy,myszołów,krogulec,kobczyk,pustułka,sokół wędrowny,łyska,kokoszka,żuraw,szczudłak,czajka,łęczak,brodziec piskliwy,brodziec śniady,krwawodziób,łęczak,kszyk,rycyk,kulik wielki,batalion,mewa śmieszka,mewa białogłowa,rybitwa rzeczna,rybitwa czarna,rybitwa białowąsa,gołąb miejski,grzywacz,sierpówka,turkawka,jerzyk,dudek,kraska,żołna,dzięcioł duży,skowronek,dzierlatka,świergotek polny,brzegówka,oknówka,dymówka,pliszka siwa,pliszka żółta,pliszka górska,rudzik,kopciuszek,białorzytka,pokląskwa,kląskawka,śpiewak,kos,cierniówka,kapturka,rokitniczka,trzcinniczek,trzciniak,piecuszek,muchołówka szara,bogatka,modraszka,remiz,kowalik,gąsiorek,
dzierzba czarnoczelna,sroka,sójka,wrona siwa,kawka,gawron,kruk,szpak,wróbel,mazurek,zięba,makolągwa,szczygieł,trznadel,kulczyk,potrzos,dzwoniec