[2017] Moje wyprawy i wyprawki...

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: [2017] Moje wyprawy i wyprawki...

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:07

I plażowej obserwacji w ogóle niepłochliwej młodej mewie czarnogłowej
Obrazek
Ojej ale to był ciężki dzień
Obrazek
Obrazek
Środowiskowo
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:11

Byłem tylko raz na ptakach przy pobliskim kościółku.Tam widziałem 1-2 zaganiacze małe,parkę cierlików
Obrazek
Obrazek
I kilka takich młodziaków(prawdopodobnie młode cierliki)
Obrazek
Porobiłem też trochę zdjęć motylków
Obrazek
Obrazek
Xylocopa violacea
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:15

W ciągu tego tygodnia płynęliśmy też statkiem na pobliską wyspę ,Korćula,słynącą z pięknego miasta i plaż . Mogę to pierwsze a już na pewno to drugie potwierdzić :)
Widoczki z rejsu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:20

Mały Orebić
Obrazek
Widok na miasto
Obrazek
Ta wyprawa miała również mocny ptasi akcent w postaci jerzyków bladych ,które śmigały z naszymi jerzykami różnią się od nich jaśniejszym ubarwieniem ,łuskowanym brzuchem i jasnymi brzegami skrzydeł.W bezpośrednim porównaniu z jerzykiem można rozróżnić ,ale pojedynczego osobnika no...było by ciężko ;)
Obrazek
Obrazek
Korcula w ostatnich promieniach słońca
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:24

Kolejna wyprawa była do chyba najbardziej znanego miasta w Chorwacji,czyli do Dubrownika.Po drodze był mały przystanek w górach,a tam pięknie:dzierlatki ,trzmielojad , 3 gatunki jerzyków
Dzierlatki
Obrazek
Obrazek
Jerzyk alpejski(ten już trochę bardziej rzuca się w oczy :)
Obrazek
I motyl paź królowej
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:27

I muszę teraz powiedzieć,że chociaż wielkim fanem zabytków nie jestem to Dubrownik zrobił na mnie ogromne wrażenie,cały klimat,prawdziwe cudo!
Nawet klify są malownicze
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:30

Obrazek
Obrazek
Nie dziwię się więc,że mają tu wakacje tak sławne osoby,jak ten Pan :shock: :lol:
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:33

Ale każdy coś w Dubrowniku znajdzie dla siebie,również ornitolog.Wieczorem bowiem odbywa się tutaj przepiękny spektakl,gdy kilkaset jerzyków alpejskich tworzy chmury nad miastem.Coś Wspaniałego !
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:39

Naprawdę polecam każdemu odwiedzić kiedyś Dubrovnik.W drodze powrotnej niestety już do domu :( zahaczyliśmy jeszcze o miejscowość Ston. Znajduje się tam mini Mur Chiński :)
Obrazek
Byłem na chwilę też na tamtejszych zbiorniczkach na ostrygi,ale małe rozczarowanie: trochę piskliwców ,zimorodek,czaple siwe,nadobne i jeden kwokacz.Próbowałem trochę porobić zdjęć nadobnych ,ale było już tak gorąco,że zdjęcia w aparacie dosłownie się rozpływały :o
Obrazek
Obrazek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 22:02

Na koniec jeszcze dwa widoczki z powrotnej drogi.
Obrazek
I krajobraz z nadobną
Obrazek
Obrazek
I to już koniec ! Mam nadzieję,że fajnie się czytało.To był bardzo fajny wyjazd,zobaczyłem kawałek tego pięknego kraju,jego przyrody i zabytków.W tym roku głównym wakacyjnym wyjazdem mają być
Bieszczady połączone z Węgrami.Trochę mniej egzotycznie,ale mam nadzieję ,że będzie również fajnie :D
Lista gatunków ptaków widziana w Chorwacji(pogrubione-życiówki)
łabędź niemy,krzyżówka,perkozek,bażant,nur czarnoszyi,kormoran czarny,kormoran czubaty,kormoran mały,czapla siwa,czapla biała,czapla nadobna,bocian biały,gadożer,myszołów,trzmielojad,błotniak stawowy,błotniak łąkowy,pustułka,kokoszka,brodziec piskliwy,łęczak,kwokacz,śmieszka,mewa romańska,mewa czarnogłowa,rybitwa rzeczna,gołąb skalny,sierpówka,grzywacz,turkawka,jerzyk,jerzyk blady,jerzyk alpejski,dudek,zimorodek,żołna,dzięcioł duży,dzierlatka,dymówka,oknówka,brzegówka,jaskółka skalna,pliszka siwa,słowik rdzawy,kopciuszek,białorzytka,kląskawka,pokląskwa,kos,śpiewak,cierniówka,pokrzewka wąsata,lutniczka wschodnia,trzciniak,pierwiosnek,bogatka,modraszka,sosnówka,kowalik,kowalik skalny,gąsiorek,wilga,szpak,sroka,wieszczek,sójka,kruk,wrona siwa,wróbel,zięba,szczygieł,dzwoniec,kulczyk,trznadel,cierlik - 75 gatunków.
krakers

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum obserwacji