[2016] Wpadły mi w oko...

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: [2016] Wpadły mi w oko...

Postprzez Apollo » niedziela, 25 września 2016, 00:39

Podlot pliszki, której nie chcę oznaczyć jako siwej:
Obrazek

Biegus malutki:
Obrazek

W rez. Mewia Łacha trochę różności - duże mewy, dużo kormoranów i... obóz obrączkarski Kulinga.

Mewa siodłata:
Obrazek

Dwa atrybuty jesieni razem: babie lato podtrzymuje spadający liść:
Obrazek

szlamniki:
Obrazek
Apollo
Administrator

Postprzez Apollo » niedziela, 25 września 2016, 00:40

Stadko płaskonosów i świstunów. Te pierwsze rozpoznałem po szerokich dziobach, wyglądających jak przyssawki :)
Obrazek

Świstuny oznaczyłem po braku przyssawek ;)
Obrazek

W drodze powrotnej spotkałem biegusa zmiennego z nieczynną lewą nogą :-/. Żerował na dodatek samotnie - i jakoś tak zrobiło mi się go szkoda. Nie wiadomo, jak długo natura będzie mu łaskawa, więc poświęcę mu chociaż kilka zdjęć:
Obrazek

Zastanawiałem się, czy noga uległa uszkodzeniu przed, w trakcie czy po obrączkowaniu:
Obrazek

Nie chcę nawet myśleć nad sensem obrączkarstwa, jeśli ptak został zaobrączkowany pomimo kalectwa.

Obrazek

Obrazek
Apollo
Administrator

Postprzez Apollo » niedziela, 25 września 2016, 00:43

Kolejna mewa do oznaczenia:
Obrazek

Do pająka strzegącego swej misternej robótki wtargnął inny kolega (na krzaku było ich w sumie 5):
Obrazek

Reakcja była natychmiastowa:
Obrazek

Władcy much :)
Obrazek

Intruz został przegoniony, a ja podejrzałem sobie jeszcze mewę żółtonogą w miejscu, gdzie na początku wycieczki siedziała m. siodłata (ciekawa klamra przejścia):
Obrazek
Apollo
Administrator

Postprzez lubonianka » niedziela, 25 września 2016, 09:19

Sporo ptaszków przeleciało przez Twoją wyprawę, Apollo :) Najpierw oznaczenie: mewa jest m.zd. srebrzysta, pliszka- żółta, a duża mewa przed krzyżówką to białogłowa lub romańska ( z przewagą na tą pierwszą, ale z nadzieją na tą drugą ;) ).
No a teraz wrażenia- proponuję zostawić już mewy i siewki w tym sezonie, bo nie ma już chyba strony, której nie obserwowałeś u tych ptaków :) Miałeś je tak blisko, że można policzyć piórka, pchełki i pajączki. Proponuję pójść na drapole :) Chcę zobaczyć Twojego kobczyka, drzemlika, orlika, kanie różnokolorowe...:)
Słowem- podziwiam te, czekam na kolejne :D Gratuluję obserwacji, zdjęć i ciekawych miejsc!!!
lubonianka

Postprzez Lamika » niedziela, 25 września 2016, 10:17

Apollo :) Gratuluję i obserwacji i zdjęć. Ja od dawna zastanawiam się nad etyczną stroną obrączkarstwa, bo poznawczą rozumiem. Wg mnie to poważna ingerencja w naturę i tak jak obróżka z dzwoneczkiem może być śmiertelnym zagrożeniem dla kota, tak podobną rolę może mieć obrączka na nodze albo na szyi ptaka...
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Apollo » niedziela, 25 września 2016, 10:27

Dzięki Wam za miłe słowa!
Lamiko, dostrzegam u wielu obrączkarzy pewnego rodzaju rutynę, która objawia się przytępieniem zmysłu etycznego w wybranych sytuacjach. Dla przykładu: obok wacków (pułapek na siewki) uczestnicy obozu ustawili pułapkę na lisa. By go zwabić, w butelce plastikowej zamknęli żywą mysz.
Nie dopytałem, do czego im ten lis był potrzebny, ale jakoś nie bardzo rozumiem również potrzebę łapania myszy, przenoszenia jej w obce chyba środowisko (plaża, wydma) i zamykanie w pecie. Nie dorosłem widocznie do takiej waloryzacji życia stworzonek, by mysią duszyczkę ;) deprecjonować względem chęci złapania lisa. :-/
Apollo
Administrator

Postprzez Alicja » niedziela, 25 września 2016, 15:34

Apollo :D przepiękne foto-zbiory z jednej wyprawy :D co zaś do obrączkowania, to też mam szereg wątpliwości, o których już kiedyś pisałam :(
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez emen5 » niedziela, 25 września 2016, 18:38

Apollo,przyłączam się do wszystkich pochwał :D A co do obrączkowania,to też mam zdanie negatywne :(
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Fili » poniedziałek, 26 września 2016, 09:07

Apollo :) też mnie dziwi obrączkowanie....
Za zdjęcia jesienne z babim latem dziękuję, zwłaszcza za ten liść :)
Fili

Postprzez krakers » poniedziałek, 26 września 2016, 18:32

Rzeczywiście,u Ciebie w tym roku na razie rządzą siewki :)(i bardzo dobrze,bo zdjęcia przepiękne) Poza tym chyba z biegusami malutkimi i krzywodziobymi takiej pięknej sesyjki nie miałeś :D (szlamniki przemilczę,bo nie ważne czy wstaje rano czy w południe a ich i tak nie ma :roll: ) Aha no i pliszka jednak siwa ;)
krakers

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum obserwacji