Podłączę się pod temat 78, bo tematycznie pasuje, a zdjęć za mało na osobny wątek Muzeum Ziemi ulokowane jest w samym centrum Warszawy, ale na tyle na uboczu, że pewnie rzadko kto tam dociera. Ja też tylko obok przechodziłam, stąd bardzo pobieżna relacja. W alejce oddzielającej dwa budynki mieszczące zbiory ułożono okazy głazów narzutowych.
Wprawdzie budynek za ogrodzeniem jest starszy, to mnie zainteresował drugi gmach należący do muzeum. Jest to dawna siedziba Loży Masońskiej, przebudowana w okresie międzywojennym przez Bohdana Pniewskiego, architekta i następnie jego miejsce zamieszkania aż do śmierci w latach 60-tych XX wieku( z wyłączeniem okresu okupacji niemieckiej, kiedy to został z niej wysiedlony - powrócił w 1945 r). W czasie Powstania Warszawskiego był to punkt oporu skąd powstańcy ostrzeliwali niemieckie czołgi. W willi po wojnie odkryto ślady krwi, które wsiąkły w kamień i są widoczne do tej pory. W 1978 r. przebadano je i potwierdzono, że to krew jednego z powstańców. Zabezpieczone są obecnie szklaną płytą. Wyryty napis znaczy: "Pnący się przebudował świątynię masonów i zamieszkał w niej".