[2016] Moje wyprawy i wyprawki...

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: [2016] Moje wyprawy i wyprawki...

Postprzez krakers » czwartek, 14 lipca 2016, 18:59

W Gołuchowie odnalazłem jeszcze jedno fajne miejsce,obniżenie terenu,dzięki któremu część pola została zalana.Przeprowadziłem kilka kontroli tego miejsca.Niestety miejsce to coraz bardziej zaczęło wysychać,stało się jednak miejscem odpoczynku dla brodźca śniadego,bataliona,łęczaków,kszyka,piskliwca,czajek i dla sporej ilości s.rzecznych,które pewnie były tu lęgowe
Obrazek
W ostatni dzień urzędowały też 3 coraz rzadsze w Polsce św.polne
Obrazek
Obrazek
Zawsze też coś ciekawego było w powietrzu a to błotniak łąkowy,a to kania ruda czy bocian czarny
Obrazek
THE END
Teraz idę pakować się ,bo na 2 tyg jadę do Chorwacji :D
krakers

Postprzez Alicja » czwartek, 14 lipca 2016, 19:22

Tyle gatunków ptaków i pięknych zdjęć na raz, to coś niebywałego :!: Tylko pogratulować i pozazdrościć :!:
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Jola » czwartek, 14 lipca 2016, 19:32

Krakers :D Owocne podróżowanie :D I wszędzie znajdziez ciekawe ptaki.Mam nadzieję,że z Chorwacji również przywieziesz ciekawe zdjęcia,na które już z niecierpliwościa czekam.Miłych wakacji :D
Obrazek
Jola

Postprzez Lamika » czwartek, 14 lipca 2016, 20:12

Krakers :) Bogactwo ptaków, aż się w głowie kręci od nadmiaru ;) A ze zdjęć z Zoo wrocławskiego urzekło mnie zdjęcie... nie, nie kocinki, chociaż słodka, ale...
krokodyla :D Wspaniałych wakacji w Chorwacji i nowych obserwacji :D
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez emen5 » czwartek, 14 lipca 2016, 21:27

Krakers :) Piękne relacje ze wszystkich wypraw :D A teraz miłych wakacji :D
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Apollo » czwartek, 14 lipca 2016, 22:15

krakers napisał(a):byłem po raz pierwszy w Wrocławiu(...) )Miasto piękne(prawie tak ładne jak Poznań)

Dobrze relację rozpocząć solidnym żartem. :P :P :P
(mam na myśli drugą część wypowiedzi :twisted: )
krakers napisał(a):Najlepsze były misie,z których jeden miał chyba laga,bo cały czas chodził tą samą ścieżką w kołko :lol:

Tak się kończy zamykanie dzikich zwierząt w zoo. Prawie 20 lat temu zaobserwowałem takie zachowanie u lisów - i od tej pory unikam zoo, choć afrykarium mamy faktycznie niezłe. ;)

krakers napisał(a):Oraz największa niespodzianka-2 brzegówki

W pobliżu Tamki zajętych było 5 lub 6 norek. :!:

krakers napisał(a):władca kopca

Był już kopiec kreta, może być i kosi kopiec. ;)

krakers napisał(a):stało się jednak miejscem odpoczynku dla brodźca śniadego,bataliona,łęczaków,kszyka,piskliwca,czajek i dla sporej ilości s.rzecznych,które pewnie były tu lęgowe

Niesamowite! Ja w tym roku jeszcze nie widziałem łęczaków, a kszyka i samotnika - tylko raz, na przelotach. :oops:

Udanej wyprawy do Chorwacji!
Apollo
Administrator

Postprzez lubonianka » sobota, 16 lipca 2016, 18:05

Piękne relacje z wielu ciekawych miejsc :) Miły początek wakacji i ciekawe, co jeszcze zobaczymy :)
Z fotek po wrocławskim ZOO spodobało mi się ujęcie krokodyla w wodzie, tafla wody odbija go lepiej niż niejedno lustro :D Piękna symetria!
Z pozostałych zdjęć wpadła mi w oko czapla biała (drugie ujęcie), która tak lekko i powabnie leci :)
lubonianka

Postprzez krakers » poniedziałek, 15 sierpnia 2016, 20:09

Teraz w końcu mogę trochę odpocząć w domu a relacje z bogatego Międzywodzia i słonecznej Chorwacji pojawią się w najbliższych dniach.A teraz parę fotek z urokliwego Ustronia :)
2 razy udałem się nad Wisłę by poszukać pliszkę górską i pluszcza.I udało się to bez problemów pliszek górskich było od groma
Obrazek
pluszczy troszkę mniej i nie były tak fotogeniczne jak te z zimy
Obrazek
swoją obecnością zaszczycił mnie również piękny jak zwykle zimorodek
Obrazek
krakers

Postprzez krakers » poniedziałek, 15 sierpnia 2016, 20:17

Miłym bonusem była też niepłochliwa nurogęś,która dała mi pokaz nurkowania(tak się zapatrzyłem,że nawet zdjęć zapomniałem zrobić ;) )
Obrazek
Obrazek
Jeszcze większą niespodzianką była obserwacja ślepowrona,ale akurat nie miałem przy sobie sprzętu :(
Zdobyłem również dwa pobliskie szczyty,najpierw Równicę.Już na początku szlaku nad głową przeleciał trzmielojad(już chyba 5 w tym roku)
Obrazek
Ale potem były już ptasie pustki,dzięciołów białogrzbietych tym razem nie było.Na szczycie trochę pocieszył mnie sympatyczny kopciuszek
Obrazek
krakers

Postprzez Apollo » poniedziałek, 15 sierpnia 2016, 20:22

Potrafisz zaczarować ptaki, że tak do Ciebie lgną!
Nie wiem, czego bardziej zazdrościć - trzmielojada, tak wyraźnego zimorodka, nurogęsi, czy widoków z gór? ;)
Apollo
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum obserwacji