Obserwacje ptaków 2015

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: Obserwacje ptaków 2015

Postprzez Apollo » wtorek, 18 sierpnia 2015, 20:39

Lubonianko, Acci - z Waszych relacji wnioskuję, że "posucha" lipcowa za nami i czas wracać na stanowiska obserwacyjne ;).
Gratki udanych łowów i dzięki za świetne relacje, choć Acci mógłby się uprosić i wrzucić więcej zdjęć ;).
Acci, w którym miejscu prowadzisz obserwacje? Czy to jedna lokalizacja, czy się przemieszczasz? Podpytuję, bo to duży akwen, a być może w tym tygodniu lub przyszłym miałbym szansę zajechać tam na chwil parę.
Apollo
Administrator

Postprzez Accipiter » wtorek, 18 sierpnia 2015, 20:50

Apollo, okolice Siestrzechowic. Woda trochę opadła i miejscami roiło sie od siewek, w pobliżu są tez niewielkie stawy otoczone trzcinowiskami, super sprawa, jak szczęście sprzyja to można tam zobaczyć wodniki, kokoszki itp. Możesz prowadzić obserwacje z zapory albo przemieszczać się ścieżkami biegnącymi przez trzcinowiska wzdłuż brzegu - zaprowadzą Cię w kilka miejscówek.
Jeszcze jest jedna fajna miejscówka tzw. żwirownia koło Bukowa ale ze 2 lata tam nie byłem, prowadziła tam polna droga, można było dojechać pod sam zbiornik i z samochodu zdjęcia robić. Owa polna droga podobno jest teraz w fatalnym stanie, osobówką można dojechać ale będzie to mozolna przeprawa.

Myślę, że w tym tygodniu jeszcze tam wpadnę, pewnie popołudniu bo tylko wtedy znajdę trochę czasu.
Accipiter

Postprzez Apollo » wtorek, 18 sierpnia 2015, 20:57

Dzięki! A orientujesz się, jak sytuacja wygląda od strony Wójcic, na pd. od Nysy Kł.? Jest tam parę wysp wyglądających obiecująco...
Apollo
Administrator

Postprzez Accipiter » wtorek, 18 sierpnia 2015, 21:15

Jeżeli chodzi o Wójcice nigdy nie byłem z tamtej strony ale odradzano mi zresztą. Plaża, którą widać na mapie jest oblegana przez turystów, wędkarzy... tylko zimą w tym kanale zbierają się ptaki, poza sezonem zimowym nie warto tam jeździć. Jeśli chcesz rzucić okiem na wyspy to tylko od Bukowa.

Na mapce zaznaczyłem miejsca, gdzie łazikuję. Kółkiem zaznaczyłem żwirownię, to właśnie stamtąd masz najlepszy widok na wyspy
Obrazek
Accipiter

Postprzez Apollo » wtorek, 18 sierpnia 2015, 21:20

Dzięki raz jeszcze, Acci!
Apollo
Administrator

Szczodrzykowo, dzień trzeci :)

Postprzez lubonianka » czwartek, 20 sierpnia 2015, 14:39

Znów musiałam tam pojechać...
Za każdym razem zmienia się komitet powitalny :) Dziś pierwsza zaprezentowała się sieweczka obrożna. Widziałam ją pierwszy raz w życiu, ale była ona tak kochana, że pokazała mi się z każdej strony, żebym nie miała żadnych wątpliwości z kim mam przyjemność :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 30 sierpnia 2019, 17:10 przez lubonianka, łącznie edytowano 1 raz
lubonianka

Postprzez lubonianka » czwartek, 20 sierpnia 2015, 14:40

Po kilku chwilach zmieniła lokalizację, aby prezentować swoją drugą stronę ;)
Obrazek
Co jakiś czas upewniała się, czy jest wystarczająco atrakcyjna: "Ohh lustereczko powiedz, kto jest najpiękniejszy? "
Obrazek

Inne problemy miał "mały kszyk", który okazał się zdaniem Acciego RARYTASEM, czyli biegusem płaskodziobem :D
Obrazek
Jeśli myślicie, że to ten mój znajomy, to się mylicie ;) To jego miniaturka :) Malec spoglądał na dorosłego Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 30 sierpnia 2019, 17:11 przez lubonianka, łącznie edytowano 2 razy
lubonianka

Postprzez lubonianka » czwartek, 20 sierpnia 2015, 14:42

i tylko mógł pomarzyć o wyprawie na głębokie wody ...
Obrazek.
Po jedzonku wspólna toaleta:
Obrazek
Ktoś tu stracił głowę???
Obrazek
Nie- wszystko gra :) upewnienie się, czy patrzę...
Obrazek
i uśmiech :)
Obrazek
Same piękności :D
CDN
Ostatnio edytowano piątek, 30 sierpnia 2019, 17:12 przez lubonianka, łącznie edytowano 1 raz
lubonianka

Szczodrzykowo, dzień trzeci :)

Postprzez lubonianka » czwartek, 20 sierpnia 2015, 16:10

Brodziec śniady przekonany o swej smukłej sylwetce modelki
Obrazek
od razu kazał się wstawić w ramkę ;)
"Chwila! nie przy jedzeniu!
Obrazek
Ups, z wrażenia mi się nogi rozjechały... :shock:
Obrazek
No, teraz chwila dla fotoreportera!" ;) krok modelki :D
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 30 sierpnia 2019, 17:13 przez lubonianka, łącznie edytowano 1 raz
lubonianka

Postprzez lubonianka » czwartek, 20 sierpnia 2015, 16:12

"Co to za pokaz mody?" - oburzyła się pliszka
Obrazek
"Nie rozumiem tej próżności!"
Obrazek
Obróciła się "na pięcie" i zeszła ze sceny.
Obrazek
No cóż- wypadła szaro, tzn siwo! :)
Ostatnio edytowano piątek, 30 sierpnia 2019, 17:14 przez lubonianka, łącznie edytowano 1 raz
lubonianka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum obserwacji