Podobają mi się te akwaria, ale to już wyższa szkoła jazdy. Bez odpowiedniego i drogiego sprzętu ciężko byłoby utrzymać taki zbiornik.
Dzisiaj byłem na małych zakupach. Zamówiłem szafkę i co mnie zdziwiło to szybka realizacja. Przez internet musiałbym czekać nawet do 14 dni a w sklepie sprzedawca powiedział, że może już być w poniedziałek. Czekam teraz na telefon

Kupiłem nowy filtr, bo bez tego ani rusz jeśli mam myśleć o restarcie, a poza tym 2 filtry mogą być niezbędne zwłaszcza w momencie kiedy zbiornik atakują glony.
Dodatkowo zakupiłem substrat pod podłoże, podobno ma być dużo lepszy i trwalszy od tego, który stosowałem dotychczas. Czas pokaże - tak w ogóle to jeśli będziecie kiedyś w Nysie polecam sklep "York". Rewelacyjna i kompetentna obsługa.
Przy okazji zrobiłem dzisiaj testy wody w moim zbiorniku i niestety 2 rzeczy mnie zaniepokoiły. Wysokie stężenie NO3 i GH. I jest coś czego za bardzo nie mogę zrozumieć, twardość ogólną mam zawyżoną natomiast węglanowa jest jak najbardziej w porządku, podobnie w przypadku azotu. Wzorowe NO2 a wysokie NO3... i bądź tu mądry człowieku...

teraz muszę doszukać się problemu i jakoś go usunąć.