DługiMarek napisał(a):Koniki w Regietowie-widziałemw zeszłym roku.Identyczna jest cerkiew w Kwiatoniu-wnętrze restaurowane-w tym roku nie byłem ale w zeszłym roku byłem i....
padłem na kolana.Coś pięknego![]()
![]()
![]()
Nie mam terozki casu-postaram się jutro wrzucić parę fotek.A koło Regietowa -na Rotundzie jest-był-jeden z najpiękniejszych cmentarzy z I w.ś.Teraz też odnawiany......
Źródło-portal Beskid Niski: http://www.beskid-niski.pl/
Zgadza się Marku, cmentarz na Rotundzie jest bardzo ciekawy, nawet w takiej postaci jak jest w tej chwili. Zresztą jest w tej chwili pomału sukcesywnie przywracany do postaci oryginalnej (pomału bo..... pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze

przez słowackiego architekta Duszana Jurkowicza
U nas w naszym rejonie są ludzie którzy się nadal sprzeczają czy Dušan Jurkovič był Słowakiem czy Słoweńcem - brzmi podobnie, ale to nie ten sam rejon.
I tak przy okazji - jeśli ktoś z Was ma możliwość wyrwania się teraz w moje strony to polecam - zaczyna się pomału robić jesiennie - piękne kolory, no i jeszcze do 30 września można skorzystać z możliwości zwiedzania drewnianych cerkwi i kościółków Beskidu Niskiego znajdujących się na szlaku Architektury Drewnianej (jest możliwość wysłuchania ciekawych opowieści przewodników na temat kościółków i cerkwi - szczególnie warto posłuchać przewodnika w Kwiatoniu).