przez Kawusia » sobota, 21 grudnia 2013, 19:15
Na "mój" pasztet przepis jest taki:
Mięsa razem ok. 2 kg - z tego najmniej dodaję wołowiny*
1. mięso wołowe ugotować jak na rosół
2. mięso wieprzowe - łopatka i boczek (raczej tłusty) udusić dodając cebulę, grzybek,liść laurowy, tymianek,
rozmaryn, jarzynkę (sypką)
3. wątróbkę drobiową ok 10 dag na 2 kg mięsa - sparzyć
4. 2 bułki namoczyć w mleku
Wszystko przekręcić dwa razy przez maszynkę**, dodać pieprz, sól, tymianek, cząber majeranek, gałkę muszkatołową
i dwa surowe jajka.
Włożyć do wysmarowanego smalcem lub masłem garnka( formy) *** Garnek można wstawić do większego garnka
z wodą i tak gotować ok.2 godzin- aż wierzch zbrązowieje.
Można również piec w piekarniku i wtedy do piekarnika wstawić garnek z wodą aby w czasie pieczenia zapewnić
nawilżanie.
Pozostawić do stężenia w lodówce i dopiero wyjąć z formy czy garnka.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
* teraz użyłam indyka zamiast wołowiny
** ja przekręcam tylko raz
*** wygodne są tzw. jednorazowe foremki z folii
Kocham moje miasto