Od lat w naszej rodzinie (pochodzącej z Litwy) robi się chołodziec litewski:
2 pęczki botwinki
1 ogórek
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
pęczek rzodkiewek
1/3 - 1/2 pęczka szczypiorku
200 ml śmietany 22% (najczęściej Dannona)
Młodą botwinkę dokładnie myję i kroję w kawałki (leżące liście kroję co ok. 1,5 cm:)).
Wkładam do wody (ok.1 litra) i gotuję kilkanaście minut. Jeśli botwina jest starsza, to najpierw gotuję pokrojone w kostkę buraczki(kilka minut) a potem dokładam pokrojone liście. Po ugotowaniu studzę całość. Połowę porcji kopru i cały szczypior rozcieram z małą
łyżeczką soli. Dodaję pokrojone rzodkiewki, jajka i ogórek, zalewam smietaną i dokładnie mieszam. Gdy wywar botwinkowy ostygnie wlewam do jarzyn ze śmietaną. Najpierw dodaję część "gęstą" - ugotowane liście i buraczki, a potem dolewam wywar. Doprawiam
solą i octem. Czasami, gdy w botwince jest mało buraków, dodaję trochę koncentratu burakowego. Podaję z gotowanymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze stopionej słoniny z podsmażona cebulką i posypanymi pozostały koperkiem Zdjęcia, robione bardzo dawno są "kuchenne". Na jednym widać skałdniki, na drugim gotowy chłodnik, ale jeszcze w naczyniu roboczym;)
Kolor trochę dziwny, oryginalny jest bardzie buraczkowy.


A tu chłodnik tegoroczny. Znów niezbyt dobrze widać, ale za to jest całe danie

