Mielone z kiszoną kapustą

Moderator: Lamika

Mielone z kiszoną kapustą

Postprzez Maciek » czwartek, 21 lutego 2013, 21:27

-60 dag mielonego mięsa
-30 dag kiszonej kapusty
-2 jajka
- kasza manna
-pieprz, sól
Kiszoną kapustę płuczemy wodą. Odciskamy, drobno kroimy. Do mielonego dodajemy 2 jajka, kapustę, pieprz, trochę soli, kaszę . Dokładnie wyrabiamy. Kaszy manny dajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję naszego mielonego ;) Wiecie co mam na myśli, nie może być za bardzo ciapowate, ani za gęste :mrgreen:
Formujemy kotleciki ( mokre ręce) i smażymy na oleju. Bez tartej bułki. Po usmażeniu dusimy w garnku osolonej z przyprawami wodzie. Kapusta musi zmięknąć. Następnie robimy jakiś sosik, może być grzybowy, ziemniaczki, suróweczka i wcinamy ;)

Obrazek
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mielone z kiszoną kapustą

Postprzez emen5 » czwartek, 21 lutego 2013, 22:17

O takich mielonych nawet nie słyszałam :o Apetycznie wyglądają :) Muszę wypróbować :)
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15942
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:42

Re: Mielone z kiszoną kapustą

Postprzez Maciek » piątek, 22 lutego 2013, 21:24

emen5 napisał(a): Apetycznie wyglądają :)


Nie tylko wyglądają, są naprawdę dobre :)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Mielone z kiszoną kapustą

Postprzez Maciek » sobota, 1 czerwca 2013, 05:24

Małe ułatwienie do tego przepisu. Kiszoną kapustę przed pokrojeniem, gotujemy około 10 minut. Łatwiej pokroić, lepiej formuje się kotlety ;)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Alicja » sobota, 1 czerwca 2013, 07:37

Ile czasu (+/-) dusimy kotlety po usmażeniu :?:
P o z d r a w i a m
Obrazek
Avatar użytkownika
Alicja
 
Posty: 25440
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 12:57
Lokalizacja: Warszawa

Re:

Postprzez Maciek » sobota, 1 czerwca 2013, 08:49

Alicja napisał(a):Ile czasu (+/-) dusimy kotlety po usmażeniu :?:


10-15 minut, na małym ogniu :)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Lamika » sobota, 1 czerwca 2013, 10:37

Czy kasza manna jest surowa, czy gotowana :?:
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 24415
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 21:28
Lokalizacja: Warszawa

Re:

Postprzez Maciek » sobota, 1 czerwca 2013, 10:41

Lamika napisał(a):Czy kasza manna jest surowa, czy gotowana :?:


Kobitki, kobitki :mrgreen: Surowa, zamiast tartej bułki :twisted:
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 2929
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 06:54
Lokalizacja: Częstochowa


Powrót do Tu się najesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron