
Czarno na białym... Wariacja kotleta schabowego. Przepis zaczerpnięty ze stronki Przepisy Alicji.
Składniki
schab
1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz, dowolne zioła
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Ugotować kapustę kiszoną. Pieczarki przesmażyć z cebulą na maśle. Połączyć kapustę z grzybami, doprawić do smaku. Kotlety rozklepać, nakładać farsz i zwijać w roladki. Panierować, smażyć na gorącym tłuszczu.
Dodam od siebie, że kapustę najlepiej zmielić na grubym sitku. Tak zrobiłem, mimo że w przepisie nie było o tym mowy. Kotlety trochę się rozłażą zarówno przy formowaniu, jak i przy smażeniu. Najlepiej zacząć smażyć kotlety w miejscu końca zawijasa, wtedy rolada zachowa pożądany kształt

Smacznego
