Faworki

Moderator: Lamika

Faworki

Postprzez emen5 » sobota, 26 stycznia 2013, 21:38

To jest przepis mojej mamy,muszę więc napisać oryginalną wersję :)

5 żółtek
2 łyżki dobrej śmietany
kilka wiórków zimnego masła (skrojone z kostki nożem)
łyżka spirytusu lub octu
mąki tyle,aby ciasto było nieco twardsze niż na pierogi,ale bardziej miękkie niż na makaron
Ciasto dobrze wyrobić i wybić wałkiem.Uformować kulkę,zawinąć w folię,włożyć na godzinę do lodówki aby odpoczęło.
Rozwałkować bardzo cienko,kroić radełkiem paski,naciąć w środku,przewinąć.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni.Wykładać na papierowe ręczniki aby odsączyć z tłuszczu.Gotowe posypać cukrem pudrem.

Obrazek
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15942
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:42

Postprzez Lamika » sobota, 26 stycznia 2013, 21:45

Pysznie wyglądają :)Emen, ja zawsze myślałam, że faworki to tak wysoka szkoła jazdy, że można je kupić tylko w cukierni :mrgreen:
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 24415
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 21:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Faworki

Postprzez Jola » sobota, 26 stycznia 2013, 21:53

Emen :-D Wyglądaja bardzo apetycznie i jakie falbaniaste brzegi :o Dziekuje za poczęstunek :-D Nie ma to jak stare sprawdzone przepisy :-D
Obrazek
Avatar użytkownika
Jola
 
Posty: 15228
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 00:23

Re: Faworki

Postprzez ludi2 » środa, 6 lutego 2013, 23:08

Wspaniały pomysł z tym przepisem :D
Dziekuje wypróbuje :P
Avatar użytkownika
ludi2
 
Posty: 247
Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 21:06

Re: Faworki

Postprzez Pleszka » czwartek, 7 lutego 2013, 12:43

Piękne faworki! :D
Pleszka
 
Posty: 405
Dołączył(a): piątek, 27 lipca 2012, 20:15

Re: Faworki

Postprzez ludi2 » wtorek, 12 lutego 2013, 23:38

M niam :D
Na ostatki ostatków zrobiłam te faworki.
Ciekawe ile kilo mi przybyło przez te forumowe inspiracje kulinarne :lol:
;) Dobrze, ze jutro juz Sroda popielcowa :lol:
A oto faworki:
Obrazek
Avatar użytkownika
ludi2
 
Posty: 247
Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 21:06

Postprzez Lamika » wtorek, 12 lutego 2013, 23:50

Ludi :) Pięknie Ci się faworki udały :D Czy we Francji są znane ?
Birds of a feather flock together.
Avatar użytkownika
Lamika
Administrator
 
Posty: 24415
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 21:28
Lokalizacja: Warszawa

Re: Faworki

Postprzez ludi2 » środa, 13 lutego 2013, 00:37

Lamiko :D
Bardzo dobre pytanie i baardzo sie ciesze, ze je zadałas
Wyczytałam przed chwila, ze znane tutaj pod nazwa "les bugnes lyonnaises" ( czyli lyońskie) faworki karnawałowe przywędrowały z Polski w XVI wieku :D
No to rozpiera mnie duma :D Wiedzialam juz, ze w pieczeniu chleba francuscy piekarze inspirowali sie polskimi przepisami ale wygląda na to, ze słynna francuska kuchnia czerpała w swoim czasie od nas duzo wiecej
a my od nich vice versa ;)
Ostatnio edytowano środa, 13 lutego 2013, 04:44 przez ludi2, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
ludi2
 
Posty: 247
Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 21:06

Postprzez Alicja » środa, 13 lutego 2013, 00:47

Ludi :D gratuluję :!: Faworki wyglądają pięknie i apetycznie :D
P o z d r a w i a m
Obrazek
Avatar użytkownika
Alicja
 
Posty: 25440
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 12:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Faworki

Postprzez emen5 » środa, 13 lutego 2013, 20:41

Ludi :) Pięknie wyglądają Twoje faworki.Gratuluję wytrwałości :) A kilogramami się nie przejmuj.Będzie z czego chudnąć :lol:
Pozdrawiam
Obrazek
Avatar użytkownika
emen5
 
Posty: 15942
Dołączył(a): wtorek, 24 lipca 2012, 07:42


Powrót do Tu połasujesz

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości