Tarteletki z łososiem. Przepis z "Tarteletki i tarty" Sarah Banbery
Z podanych proporcji powstanie 6 tarteletek o średnicy 9 cm.
Ciasto:
125g przesianej mąki pszennej
szczypta soli *
75g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
zimna woda - łyżeczka
Farsz:
120ml gęstej śmietany
1 łyżeczka startego chrzanu – nie dodałam
1/2 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanych kaparów
sól i pieprz
3 żółtka
200g wędzonego łososia pokrojonego w kawałki
pęczek posiekanego koperku
Posmarować masłem 6 form do pieczenia tarteletek o średnicy 9 cm. Mąkę i sól posiekałam z masłem, dodałam wodę i zagniotłam ciasto.
Podzieliłam je na sześć równych części, rozwałkowałam i wypełniłam wnętrze foremek.
Nakłułam widelcem dno** i wstawiłam foremki do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Piec tarteletki przez 10 min w rozgrzanym piekarniku, a następnie ostrożnie usunąć pergamin i fasolki.
W tym czasie do miski włożyć gęstą śmietanę, chrzan i kapary, wlać sok z cytryny, dodać
sól i pieprz. Starannie wymieszać. Dodać zółtka, wędzonego łososia oraz koper, ostrożnie
wymieszać. Przełożyć masę do tarteletek, piec przez 10 min. Przed podaniem studzić w
formach przez 5 min.
* szczypta soli powinna być duża, bo ciasto jest mdłe
**w oryginalnym przepisie na ciasto w foremkach kładzie się krążek papieru do pieczenia i wsypuje fasolki
Mój wyrób1
Mój wyrób 2