Moje akwarium

Moderator: Lamika

Re: Moje akwarium

Postprzez Accipiter » piątek, 9 stycznia 2015, 17:42

Oj nie aż tak zadbane bo krasnorostów się pozbyć nie mogę i slimorów mam od groma :)
ale po restarcie zamierzam to zmienić. Planuję kupić kilka krewetek, nigdy ich nie hodowałem a słyszałem za to wiele pochlebnych opinii na ich temat. Skoro są pożyteczne to na pewno sobie je kupię. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że same krewetki nie załatwią problemu, ale jako naturalni czyściciele zbiornika na pewno się przydadzą.

Kawusiu, neony jak na razie" gubią" się w zbiorniku głównie przez to, że moje żabienice zarosły środek zbiornika, który miał być przeznaczony na wolną przestrzeń do pływania właśnie z myślą o neonach. Po restarcie ma się to zmienić :)
Accipiter

Postprzez Accipiter » sobota, 10 stycznia 2015, 13:37

Trzeci dzień od momentu złożenia ikry przez kiryska - część jajeczek uchowała się koło grzałki, na filtrze i pod liśćmi i z tego co zauważyłem gurami chyba straciło nimi zainteresowanie. Jeżeli sytuacja utrzyma się, to o ile jajeczka zostały zapłodnione jest duża szansa na wylęg.
Accipiter

Postprzez Lamika » sobota, 10 stycznia 2015, 14:34

Może gurami mają chęć na nieco większe danko ;)
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Accipiter » wtorek, 13 stycznia 2015, 22:08

Dziś wieczorem sprawdziłem czy z ikry, która przetrwała coś się wykluło, ale niestety nie. Zaczekam jeszcze do jutra, chociaż nie spodziewam się fajerwerków.
Może być tak jak podejrzewałem tzn. ikra nie została zapłodniona lub po prostu obumarła. Ale plusem jest to, że ryby miały co skubać z szyb i liści :)
no i wreszcie pod koniec tygodnia zrobię podmianę wody.

A tak poza tym to próbuję już coś wstępnie planować odnoście restartu, rozpisałem sobie kilka gatunków roślin, które chciałbym posadzić w zbiorniku. W przyszłym tygodniu będę miał po pracy więcej czasu więc podjadę sobie do mojego sprawdzonego sklepu w Nysie i zapytam o szafke pod akwarium, ewentualnie zakupię u nich jakiś korzeń (jesli będzie ciekawy) , testy do wody i może od razu substrat do podłoża. W planach mam zakup nowego filtra gdyż po restarcie prawdopodobnie zrezygnuję z odmulania podłoża.
Sam już nie mogę się doczekać się restartu :D jednak mam świadomość bałaganu i pracy jaka mnie czeka. Około 2 lat temu zajęło mi to chyba z 8-9 godzin... od 6:00 rano ;)
Accipiter

Postprzez Kawusia » wtorek, 13 stycznia 2015, 22:19

Acci.... może weź wolne to będzie Ci się lepiej szykowało ten restart ;)
Kocham moje miasto
Obrazek
Kawusia

Postprzez Accipiter » wtorek, 13 stycznia 2015, 22:27

Tak właśnie planuję :D
Zostało mi jeszcze kilkanaście dni z poprzedniego roku do wykorzystania. Jeden dzień przeznaczę na "zabawę" z czyszczeniem zbiornika a drugi na zakupy i aranżację ;)
Accipiter

Postprzez 78 » czwartek, 15 stycznia 2015, 13:02

Acci,może Tu lub Tu

znajdziesz jakąś inspirację.
78

Postprzez Accipiter » piątek, 16 stycznia 2015, 17:17

Podobają mi się te akwaria, ale to już wyższa szkoła jazdy. Bez odpowiedniego i drogiego sprzętu ciężko byłoby utrzymać taki zbiornik.

Dzisiaj byłem na małych zakupach. Zamówiłem szafkę i co mnie zdziwiło to szybka realizacja. Przez internet musiałbym czekać nawet do 14 dni a w sklepie sprzedawca powiedział, że może już być w poniedziałek. Czekam teraz na telefon :)

Kupiłem nowy filtr, bo bez tego ani rusz jeśli mam myśleć o restarcie, a poza tym 2 filtry mogą być niezbędne zwłaszcza w momencie kiedy zbiornik atakują glony.
Dodatkowo zakupiłem substrat pod podłoże, podobno ma być dużo lepszy i trwalszy od tego, który stosowałem dotychczas. Czas pokaże - tak w ogóle to jeśli będziecie kiedyś w Nysie polecam sklep "York". Rewelacyjna i kompetentna obsługa.

Przy okazji zrobiłem dzisiaj testy wody w moim zbiorniku i niestety 2 rzeczy mnie zaniepokoiły. Wysokie stężenie NO3 i GH. I jest coś czego za bardzo nie mogę zrozumieć, twardość ogólną mam zawyżoną natomiast węglanowa jest jak najbardziej w porządku, podobnie w przypadku azotu. Wzorowe NO2 a wysokie NO3... i bądź tu mądry człowieku... :( teraz muszę doszukać się problemu i jakoś go usunąć.
Accipiter

Postprzez Lamika » sobota, 17 stycznia 2015, 16:10

Acci :) Kompletnie nie znam się na problemach twardości wody w akwariach, ale życzę Ci powodzenia w rozwiązaniu problemu :D
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Accipiter » sobota, 17 stycznia 2015, 19:28

Dla mnie to też "czarna magia", wczoraj i dzisiaj w wolnej chwili próbowałem zasięgnąć jakichkolwiek informacji, coś nie coś juz wiem ale nadal pewne rzeczy są dla mnie niezrozumiale. Zanim zabiorę się za likwidowanie problemu muszę znaleźć przyczynę.
Jeśli chodzi o twardość wody z tego co wyczytałem to najistotniejsza jest ta węglanowa KH a ona jest u mnie w normie. Twardość ogólna nie jest w akwarium większym problemem nawet jeśli jest ponad normę, ale wiadomo- co za dużo to nie zdrowo.
Najbardziej zaniepokoiło mnie to wysokie stężenie NO3. Azotany są pożądane przez rośliny ale wysokie stężenie może zahamować ich wzrost, spowodować śmierć ryb, może też sprzyjać rozwojowi glonów. Najprostsze sposoby to częste podmiany wody, filtracja i odmulanie podłoża. Najwidoczniej powinienem lepiej tego pilnować.
Accipiter

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wszystkie zwierzęta małe i duże, czyli nasi pupile