Ach te jerzyki ...

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: Ach te jerzyki ...

Postprzez emen5 » wtorek, 29 lipca 2014, 21:15

Fili :) Piękne zdjęcie jerzyków :D
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » wtorek, 29 lipca 2014, 21:49

Fili :D znakomicie uchwycone z całą swoją ekspresją :D
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Jola » środa, 30 lipca 2014, 16:00

Ponieważ nikt nie znał odpowiedzi na pytania dotyczące wieży dla jerzyków na Białołęce więc sama pojechałam,to znaczy oczywiscie z Jerzykiem ;)
Domki wyglądaja na niezamieszkałe :( Sporo jaskółek ale dalej.Tu tylko krzyki dzieci z placu zabaw :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Podobno ludzie czekaja po kilka lat na zasiedlenie domków przez jerzyki,to i ja poczekam :D
Obrazek
Jola

Postprzez Lamika » środa, 30 lipca 2014, 16:24

Tak się właśnie cały czas zastanawiam, gdzie mieszkają jerzyki. Teraz większość domów ma pozasłaniane otwory, z których korzystały jerzyki. Na wielu pozakładano budki dla nich, u mnie na osiedlu też, ale nie mogę wypatrzeć, czy tam zalatują. Wieże, zarówno ta na Białołęce, jak i te w Wilanowie i na Bielanach wyglądają na niezamieszkałe. A jednak jerzyki są, latają, nie odlatują w inne miejsca. Przecież, gdyby nie miały możliwości złożenia jaj, to by się gdzieś przemieściły...
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Alicja » środa, 30 lipca 2014, 16:38

Jolu :D dziękuję za zdjęcia wieży z bliska, rzeczywiście wygląda na pustostan :) mam nadzieję, że w przyszłym roku, będzie już, choć częściowo, zamieszkała

Do poczytania:

http://stop.eko.org.pl/portal/index.php ... cle&id=211

http://stop.eko.org.pl/portal/index.php ... cle&id=230
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Jola » środa, 30 lipca 2014, 16:39

Lamiko :D Jest dużo bloków przynajmniej w mojej okolicy gdzie sa zostawione otwory dla nie-tylko jerzyków :D Na moich fotkach te latające nad żółtym blokiem-tam widać te otwory-gniazda ;) Na Stegnach prawie w każdym bloku 10-cio piętrowym są gniazda i codziennie latają chmarami-bo młode juz wyleciały. Zastanowiwszy się stwierdzam że jerzyków jest więcej niż w zeszłym roku,może nie dwa razy więcej ale napewno półtora raza. :D
Obrazek
Jola

Postprzez Jola » środa, 30 lipca 2014, 16:54

Alicjo :D Dzięki za artykuły,przeczytałam dokładnie. Ciekawe tylko kiedy postawią te wieże i może ktos wpadnie na pomysł aby były one usytuowane tam gdzie są jerzyki i może troche wyżej :roll: Podobno ornitolodzy patronują tym budowlom,a jednak mam wrażenie że nie wszystko jest przemyślane do końca :? :oops:
Obrazek
Jola

Postprzez Alicja » środa, 6 sierpnia 2014, 18:14

Na moim osiedlu zapadła cisza. Ostatnio dużą grupę jerzyków, złożoną z ok. 20. osobników, widziałam 3 sierpnia. Potem, już tylko pojedyncze przeloty i to dość wysoko. Już brakuje mi ich gwizdów a tu niestety, trzeba będzie jeszcze czekać na nie aż do maja przyszłego roku :(
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Lamika » wtorek, 19 maja 2015, 12:57

Nareszcie dotarły i na moje osiedle. To nie to, co kiedyś, kiedy latało ich ze 30. Teraz naliczyłam 7, podobnie jak w zeszłym roku :roll:
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Alicja » wtorek, 19 maja 2015, 19:00

Mam wrażenie, że w tym roku jest dużo mniej jerzyków, niż w zeszłym :( Naliczyłam jedynie 6 par śmigających po moim niebie. Więcej jest u mnie jaskółek.
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Obserwacje ptaków