Sąsiadka znalazła grzyby ( ) i mówi,że to prawdopodobnie trufle białe.Przeczytałam,że one nie występują w Polsce.Grzyb jest bardzo twardy,rośnie pod brzozami.Ma bardzo intensywny zapach.Ten mały grzybek pachnie w całym mieszkaniu.Może wiecie co to za grzybek
Wg mnie, tak na oko, to piestrak jadalny, ale jedynie mikroskopowe badanie zarodników rozwiałoby wszelkie wątpliwości. emen, czy koleżanka byłaby skłonna poświęcić swój okaz dla nauki ? Mogłaby wysłać go w celu oznaczenia Marcinowi Piątek, pracującemu w Instytucie Botaniki im. W. Szafera PAN w Krakowie.
Jolu,ja wszystko o tych białych truflach wyczytałam,ale potrzebuję potwierdzenia,bo nie mam zapasowej wątroby Wysłałam maila do tego pana,o którym pisał Mirtusz
Byłbym bardzo zdziwiony, gdyby znalezisko emen okazało się truflą białą, której występowanie u nas w Polsce, poza półkami sklepowymi i może hodowlą, jest niemożliwe. Trufla biała to gatunek śródziemnomorski i nic mi nie wiadomo o jakichkolwiek znaleziskach w naszym kraju. Niestety śledzę temat grzybów podziemnych sporadycznie. Wspomniany przeze mnie wcześniej piestrak jadalny jest często mylony z truflą, po przecięciu pachnie bardzo intensywnie i przypomina ziemniaka.
Na zdjęciu w Wykopie jest właśnie piestrak, oczywiście tak na oko, bo nie został pokazany ani przekrój grzyba, ani nie ma możliwości zbadania zarodników. Znalezienie trufla w Polsce nie jest niemożliwe, ale jest niesamowitą rzadkością.
Tak jak podejrzewałem jest to grzyb nadrzewny (prawdopodobnie na resztkach pniaka ukrytego pod ziemią) - młody, nieoznaczalny, bez wykształconych zarodników. Zdecydowanie nie trufla lub piestrak.