Obserwacje ptaków 2015
Re: Obserwacje ptaków 2015
Dzięki, Dziewczyny! 
W trakcie marszu słyszałem również trzciniaki, pierwiosnka i pewnie jeszcze kilka innych gatunków, których nie potrafię rozpoznać. Poza tym zadziwiła mnie liczebność szpaczych stad.
Tam, gdzie trzcinki, nie może zabraknąć i kukułek:

Na koniec wycieczki, ale wciąż ponad pół kilometra od samochodu
, spotkałem dziki. Zamiast przystanąć i przygotowywać fotkę, wolałem jednak przyspieszyć tempo
.
Migawka zatrzepotała jeszcze na widok płonącej Autostradowej Obwodnicy Wrocławia

W trakcie marszu słyszałem również trzciniaki, pierwiosnka i pewnie jeszcze kilka innych gatunków, których nie potrafię rozpoznać. Poza tym zadziwiła mnie liczebność szpaczych stad.
Tam, gdzie trzcinki, nie może zabraknąć i kukułek:

Na koniec wycieczki, ale wciąż ponad pół kilometra od samochodu
Migawka zatrzepotała jeszcze na widok płonącej Autostradowej Obwodnicy Wrocławia

Bardzo ciekawe zdjęcia autostrady
myślę, że powinny się znaleźć w tym wątku: viewtopic.php?f=35&t=67
Apollo
No proszę ile ciekawostek mozna spotkać na spacerze- i roczny się zwieksza i życiówka coraz solidniejsza

Re:
Lamika pisze:Kukułkę łatwiej usłyszeć niż zobaczyć, więc masz szczęście
Lamiko, raczej pecha biorąc pod uwagę ekosystem pól irygacyjnych:
221 gatunków ptaków, 13 gatunków nietoperzy, 8 gatunków płazów. (...) Występuje tam 35 par derkacza, ptaka chronionego na całym świecie. Na polach jest też 7 proc. krajowej populacji podróżniczka. Są także ptaki zagrożone wyginięciem, takie jak szczudlak.
źródło
Tutajdoczytałem o szpakach; tekst przybliża ornitofaunę pól.
Apollo
autentycznie Ci zazdroszczę
W życiu nie widziałam żywej kukułki,chociaż oczywiście słyszałam ją wielokrotnie 
Emen, zapraszam do Wrocławia na pola
.
Nie chcecie przyjąć zaproszenia, to sam się muszę bujać po tych trzcinowiskach. 
Kolejna wycieczka na pola irygacyjne, tym razem zorganizowana przez Dolnośląską Grupę Lokalną OTOP, przyniosła kilka nowych gatunków.
Na samym początku bocianowa na nasz widok podrapała się niedyplomatycznie:

Dalej spotykamy fotomodelkę-dymówkę:

Blisko słychać przepiórkę, ale - niestety - nie dostrzegamy jej. Jak wielu innych gatunków w tym dniu. :-/
Tak widzimy łozówkę:

a tak - ona nas
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Potem trafiamy na potrzosią łąkę:

Okazuje się, że potrzosy mają ten sam problem, co motocykliści - poruszasz się szybko bez kasku, to potem owady z ust wyciągasz:

Niektórzy w tej pozycji polują na myszy:

a niektórzy - na samiczki:

Pieśnią czaruje rokitniczka:

Natrafiamy na jakieś wyścigi żurawie:

Kolejna wycieczka na pola irygacyjne, tym razem zorganizowana przez Dolnośląską Grupę Lokalną OTOP, przyniosła kilka nowych gatunków.
Na samym początku bocianowa na nasz widok podrapała się niedyplomatycznie:

Dalej spotykamy fotomodelkę-dymówkę:

Blisko słychać przepiórkę, ale - niestety - nie dostrzegamy jej. Jak wielu innych gatunków w tym dniu. :-/
Tak widzimy łozówkę:

a tak - ona nas
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Potem trafiamy na potrzosią łąkę:

Okazuje się, że potrzosy mają ten sam problem, co motocykliści - poruszasz się szybko bez kasku, to potem owady z ust wyciągasz:

Niektórzy w tej pozycji polują na myszy:

a niektórzy - na samiczki:

Pieśnią czaruje rokitniczka:

Natrafiamy na jakieś wyścigi żurawie:

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 czerwca 2015, 08:09 przez Apollo, łącznie zmieniany 1 raz.
Choć zdjęcie jest strasznie kiepskie, to w ptaszku po prawej można dostrzec czajkę (kim jest osobnik z lewej? Śmieszką?)

Śmieszki przeglądają się w lustrzanej tafli:

Teraz już wiem, po co ludzie nabywają lustrzanki z wieeeelkimi obiektywami. Chodzi o to, by nie musieli się wstydzić np. za takie zdjęcia potrzeszcza:

Oprócz tego obserwujemy jeszcze cyrankę (zdjęcie mam równie "dobre", co potrzeszcza) oraz... trzcinniczka
.
Niestety, mój 2 godzinny spacer muszę zakończyć. Następnym razem biorę lornetkę oraz statyw do aparatu.

Śmieszki przeglądają się w lustrzanej tafli:

Teraz już wiem, po co ludzie nabywają lustrzanki z wieeeelkimi obiektywami. Chodzi o to, by nie musieli się wstydzić np. za takie zdjęcia potrzeszcza:

Oprócz tego obserwujemy jeszcze cyrankę (zdjęcie mam równie "dobre", co potrzeszcza) oraz... trzcinniczka
Niestety, mój 2 godzinny spacer muszę zakończyć. Następnym razem biorę lornetkę oraz statyw do aparatu.