Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)
Re: Odkrywam uroki Wielkopolski i nie tylko... ;)
I są tacy, którzy potrafią to pięknie wykorzystać! Gratulacje, Lubonianko! Wreszcie mam okazję przyjrzeć mu się z bliższej odległości niż 100 m.emen5 pisze:Rożeniec ma parcie na szkło
Takich pięknych zdjęć - nigdy nie jest za dużo 
- lubonianka
Dwa miesiące minęły od ferii zimowych, a ja nadal wspominam... Podzielę się z Wami swoim wyjazdem, jego namiastką, całości nie da się ani opisać, ani pokazać.
Koniec stycznia, ferie zimowe... pierwsze skojarzenia? góry, narty?
To nie dla mnie- ja jadę wtedy nad polskie morze, ale tego roku pojawił się dodatkowy kierunek. Saloniki-kawałek Grecji, może nie taki ciepły, jak latem, ale ciekawy i dostępny swobodniej niż w sezonie. Miasto urokliwe, a najprzyjemniejszym na spacer okazał ciągnący się przez prawie pięć kilometrów nadmorski bulwar. Od niego wszystko się zaczyna...
Codziennie, aby dojść na najbliższy parking (czyli min. 2km w jedną stronę, przy dużym szczęściu!) szłam i cieszyłam oko
Pierwszym sfotografowanym ptakiem była pliszka siwa
Dobra pliszka nie jest zła
więc pstryk!

Koniec stycznia, ferie zimowe... pierwsze skojarzenia? góry, narty?
To nie dla mnie- ja jadę wtedy nad polskie morze, ale tego roku pojawił się dodatkowy kierunek. Saloniki-kawałek Grecji, może nie taki ciepły, jak latem, ale ciekawy i dostępny swobodniej niż w sezonie. Miasto urokliwe, a najprzyjemniejszym na spacer okazał ciągnący się przez prawie pięć kilometrów nadmorski bulwar. Od niego wszystko się zaczyna...
Codziennie, aby dojść na najbliższy parking (czyli min. 2km w jedną stronę, przy dużym szczęściu!) szłam i cieszyłam oko
Pierwszym sfotografowanym ptakiem była pliszka siwa
- lubonianka
No a teraz już nieco egzotyki- aleksandretty obrożne.
Zawsze było je słychać w okolicy zadzrewień obok Białej wieży, a raz udało mi się je sfocić

skoro mowa o Białej wieży, nie mylić z Białowieżą
to zaserwuję jedno foto, żeby było wiadomo, o czym mówię

Zawsze było je słychać w okolicy zadzrewień obok Białej wieży, a raz udało mi się je sfocić
skoro mowa o Białej wieży, nie mylić z Białowieżą
- lubonianka
blisko niej są urokliwe parasolki, które cienia jednak nie dają 

Aby zakończyć ważniejsze zabytki miasta umieszczę jeszcze łuk i rotundę Galeriusza

.
Aby zakończyć ważniejsze zabytki miasta umieszczę jeszcze łuk i rotundę Galeriusza
- lubonianka
No ale koniec tego miasta! Pierwszego pełnego dnia ruszyliśmy w północno-zachodnim kierunku, za miasto.
Szukając flamingów, nie pogardziliśmy kulikiem wielkim

Szukając flamingów, nie pogardziliśmy kulikiem wielkim
- lubonianka
Ciekawe było, jak nieco dalej, ujrzeliśmy tańcujące "szpaki". Stado ptaków, zachowywało się identycznie jak szpaki- przeplatały się w locie, robiły zwroty itd
.
Widząc jasne ubarwienie, padło hasło- młode szpaki, jakie było zdziwienie, gdy okazało się, że to stado mazurków!
Ciekawe, ile czasu podpatrywały szpaki, zanim tak bezbłędnie je zaczęły naśladować
Stadko pilnowane było przez "pasterza"
.

zwrotów akcji mazurkowej chmury żadne zdjęcie nie odda
idę więc dalej
Widząc jasne ubarwienie, padło hasło- młode szpaki, jakie było zdziwienie, gdy okazało się, że to stado mazurków!
Ciekawe, ile czasu podpatrywały szpaki, zanim tak bezbłędnie je zaczęły naśladować
Stadko pilnowane było przez "pasterza"
zwrotów akcji mazurkowej chmury żadne zdjęcie nie odda
- lubonianka
Zauszniki- te poszły na ilość

a kolejnego dnia z rana przy sławnym już bulwarze jeden poszedł w jakość

a kolejnego dnia z rana przy sławnym już bulwarze jeden poszedł w jakość