Moje akwarium
Moderator: Lamika
Re: Moje akwarium
Widzę prętnika "całuska".Bardzo ładna ryba,ale nie może byc dwóch samców w jednym zbiorniku.Zabiją się.Potrafią tak długo walczyc,aż wygryzą sobie w ciele dziury na wylot.Natomiast zaloty pary są widowiskowe.Stąd nazwa "całuski".
Fajnie to wszystko wygląda 
Sam bym z chęcią zajął się akwarystyką, muszę to jeszcze przemyśleć
Szkoda tych zdechłych rybek.
Sam bym z chęcią zajął się akwarystyką, muszę to jeszcze przemyśleć
Szkoda tych zdechłych rybek.
Prętniki są świetne 
obiecałem sobie, że kiedy założę akwarium kupie sobie te ryby. Nie wiem czy dojdzie kiedykolwiek do tarła w moim zbiorniku, to akwaium ogólne, tarlaki musiałbym przenieść do osobnego zbiornika i tam zadbać o odpowiednie warunki dla nich. Na razie takiego nie posiadam ale może kiedyś....
Oglądałem kiedyś tarło prętników w necie (nigdy na żywo niestety) - rzeczywiście widowiskowo to wygląda
obiecałem sobie, że kiedy założę akwarium kupie sobie te ryby. Nie wiem czy dojdzie kiedykolwiek do tarła w moim zbiorniku, to akwaium ogólne, tarlaki musiałbym przenieść do osobnego zbiornika i tam zadbać o odpowiednie warunki dla nich. Na razie takiego nie posiadam ale może kiedyś....
Oglądałem kiedyś tarło prętników w necie (nigdy na żywo niestety) - rzeczywiście widowiskowo to wygląda
Kontroluję codziennie zbiornik i po ostatnich obserwacjach wychodzi na to, że będę zmuszony zrobić restart akwarium 
dzisiaj zauważyłem zmiany chorobowe u jedenj z samic gupika, druga też wygląda mi podejrzanie. Odłowiłem je do osobnego zbiornika gdzie zaaplikowaem dawkę leku. Nie wiem co z pozostałymi rybami, nie zauważyłem żadnych zmian ale patogeny chorobotwórcze mogą nadal być obecne w zbiorniku. We wtorek zrobię podmianę wody- około 50% , jesli to nie pomoże to juz nie wiem ..
dorzucam zdjęcie "glonka" i pozostałych rybek

dzisiaj zauważyłem zmiany chorobowe u jedenj z samic gupika, druga też wygląda mi podejrzanie. Odłowiłem je do osobnego zbiornika gdzie zaaplikowaem dawkę leku. Nie wiem co z pozostałymi rybami, nie zauważyłem żadnych zmian ale patogeny chorobotwórcze mogą nadal być obecne w zbiorniku. We wtorek zrobię podmianę wody- około 50% , jesli to nie pomoże to juz nie wiem ..
dorzucam zdjęcie "glonka" i pozostałych rybek

Acci, Twoje akwarium jest piękne i śliczne są w nim rybki ale pracy przy utrzymaniu w dobrym stanie zawartości .... jest sporo. Wystarczy jak zauważysz jakieś zmiany u jednej z rybek i już jest problem .... Podziwiam Cię za cierpliwość i chęć utrzymania akwarium w idealnym stanie 
Dzięki! Zdjęcia jak zwykle piękne!Accipiter pisze:
...o zdjęciach dla Pleszki nie mogłem zapomnieć - to tak, żeby nie grymasiła(dzisiaj tylko 2, ale obiecuję, że pojawią się nowe
)
Hodowanie rybek to z pewnością niełatwa sztuka, pozostaje więc życzyć Ci dużo cierpliwości!
Nowi goście w moim akwarium, wreszcie udało mi się kupić neony czarne!

Jeszcze przed nowym rokiem w zoologicznym powiedzieli, że postarają się sprowadzić te rybki, w poniedziałek pobiegłem tylko po pokarm i na wejściu dowaiaduję się, że ryby będą już na drugi dzień. Dzisiaj je przywiozłem. Pływają razem z neonami inessa. Zdjęcia rybek zapodam najprędzej w piątek albo w sobotę. Niestety dzisiaj za bardzo nie mam czasu a jutro znikam z domu i pojawiam się dopiero w piątek popołudniu. Brat zaopiekuję się rybkami do tego czasu.
Muszę tylko powiedzieć, że taka ławica neonów czarnych wyglada niesamowicie! Teraz to nawet żałuję, że nie zdecydowałem się na jednogatunkowe akwarium.
Jeszcze przed nowym rokiem w zoologicznym powiedzieli, że postarają się sprowadzić te rybki, w poniedziałek pobiegłem tylko po pokarm i na wejściu dowaiaduję się, że ryby będą już na drugi dzień. Dzisiaj je przywiozłem. Pływają razem z neonami inessa. Zdjęcia rybek zapodam najprędzej w piątek albo w sobotę. Niestety dzisiaj za bardzo nie mam czasu a jutro znikam z domu i pojawiam się dopiero w piątek popołudniu. Brat zaopiekuję się rybkami do tego czasu.
Muszę tylko powiedzieć, że taka ławica neonów czarnych wyglada niesamowicie! Teraz to nawet żałuję, że nie zdecydowałem się na jednogatunkowe akwarium.