Dzisiaj dosypałam parce z budki nr 2 trochę piórek i liczę na to, że tu wkrótce pojawią się jajeczka
Jerzyki Alicji 2015 r.
Tegoroczna historia lęgu Mistrza i Magii z budki nr 1 zakończyła się
Po dzisiejszym porannym nalocie dość dużej grupy stukaczy (ok. godz. 4:30), ostatnie jajo znalazło się przy drzwiach, przyklejone do podłogi na wyciekające białko. Jerzyki zauważyły, co się stało a ponieważ nie miały już po co siedzieć w budce, poleciały razem gdzieś daleko. Pewnie wrócą "do hotelu" dopiero na noc.
Dzisiaj dosypałam parce z budki nr 2 trochę piórek i liczę na to, że tu wkrótce pojawią się jajeczka
Gdyby nie, to można mieć nadzieję, że przyszły rok będzie lepszy.
Re: Jerzyki Alicji 2015 r.
Przyznam szczerze,że nic z tego nie rozumiem
Przecież w mieście jest co raz więcej budek i wiele jest pustych.Choćby u mnie na osiedlu: jest około dwudziestu budek jerzykowych i kilkanaście miejsc w rurkach pod dachem.A lata 4 pary
No to po co atakować użytkowników budki,którzy wysiadują
Takie działanie wygląda jak autodestrukcja gatunkowa 
Przykre to
Ciekawa jestem, czy często zdarzają się takie przypadki
Chyba jerzyki uznały to miejsce za bardzo atrakcyjne

Ciekawa jestem, czy często zdarzają się takie przypadki
Chyba jerzyki uznały to miejsce za bardzo atrakcyjne
Jolu
tak, to przykre ale jak widać, nie można mieć wszystkiego i maluszków i drugiej parki
Emen
Garrulusko
miejsce lęgowe, to chyba ostatnia rzecz, jaka interesuje stukaczy. To banda jerzyków, które mają w zwyczaju pchanie się do cudzych gniazd i sprawdzanie "no, który z nas silniejszy?". Najwięcej stukaczy jest właśnie w okresie, gdy samiczki wysiadują jaja. Być może, że "dziobek w dziobek" i czułe słówka do partnerki to za mało a hormony buzują. Może jestem zbyt okrutna ale porównałabym je do naszych ludzkich zadymiarzy. Wczoraj do budki nr 1 próbowało się wepchnąć ok. dziesięciu intruzów a dziś już spokój. Stukacze wzięli na tapetę inny lokal, położony gdzieś dalej. Natomiast parki jerzyków, które szukają lokum, latają osobno i zachowują się cicho.
Emen
Alicjo wiem,ale bardzo mi smutno
Może jeszcze w drugiej budce choć jedno jajko i maluszek osłodzi Nam lato
Mistrz i Magia i opisywane przez Ciebie tak pasjonująco przygody "budkowe" są bardzo wazne i pouczające.I czekam na ciąg dalszy 
Tylko raz pomogliśmy samiczce z budki nr 2 a już się skubana nauczyła, że jak ją intruz goni, to najlepiej uciec do budki
A on za nią
Walka jerzyków w budce
Na monitorze zobaczyliśmy, że są sczepione, więc zdjęliśmy przednią ściankę budki.
Samiczka z intruzem przy drzwiach otwartych
Jak to nie pomogło, to zaczęliśmy je dotykać. Też nie pomogło więc je wyjęliśmy

Myślicie, że przestały
A skąd
Ja trzymałam ich ogony w ręku a one naparzały się dalej

Otrzeźwiały i rozpierzchły się dopiero wtedy, gdy położyłam je na ręczniku, na parapecie
Walka jerzyków w budce
Na monitorze zobaczyliśmy, że są sczepione, więc zdjęliśmy przednią ściankę budki.
Samiczka z intruzem przy drzwiach otwartych
Jak to nie pomogło, to zaczęliśmy je dotykać. Też nie pomogło więc je wyjęliśmy

Myślicie, że przestały

Otrzeźwiały i rozpierzchły się dopiero wtedy, gdy położyłam je na ręczniku, na parapecie
To ci dopiero jerzyki - awanturniki
Ale przy okazji mamy piękne zdjęcia
i ciekawe filmiki
To może Warszawiaki tak rozrabiają
bo te w Jastrzębiu Zdroju raczej spokojne
Tak się zastanawiam, czy może mieć znaczenie rodzaj budki i to, czy ptak wewnątrz ma możliwość zablokowania wejścia intruzowi?
Łatwiej chyba zasłonić wejście, gdy otwór jest nisko nad dnem, jak w klasycznych budkach dla jerzyków?
Nie ma tu porównania, musiałyby wisieć obok siebie dwie różne budki i wtedy może by się okazało
Ale przy okazji mamy piękne zdjęcia
To może Warszawiaki tak rozrabiają
Tak się zastanawiam, czy może mieć znaczenie rodzaj budki i to, czy ptak wewnątrz ma możliwość zablokowania wejścia intruzowi?
Nie ma tu porównania, musiałyby wisieć obok siebie dwie różne budki i wtedy może by się okazało